Jag måste erkänna att jag inte orkade hålla mig vaken till Laphroaigs livesändning från New York i natt. Däremot passade jag nu på att titta på programmet och blev lite inspirerad till att gå ”back-to-basics.
Som whiskyfantast som hela tiden jagar nya smaker, dofter och upplevelser så glömmer man ofta bort många guldkorn som gömmer sig i helt vanliga standardutgåvor. Det är flaskor man går förbi och nickar åt, flaskor man tänker att man smakat redan, flaskor som hela tiden väljs bort för att man ska köpa den nyare utgåvan, den äldre eller något man inte smakat innan. Men någon gång borde man stanna upp och tänka efter, hur länge sedan var det egentligen jag smakade på Laphroaig 10 år? Nu är det säkert många som är duktiga och alltid har ett antal standardutgåvor på hyllan. Det är ju med dagens utbud av 20cl/35cl flaskor dessutom väldigt lätt att ha dessa buteljer hemma utan större kostnad. Även ett mycket bra sätt att testa whiskyn innan man köper en helflaska.

Vill du läsa mer om destilleriet Laphroaig kan du klicka på länken; Laphroaig Triple Wood

Idag tänker jag göra en analys av Laphroaigs 10-åriga whisky som alltså finns på både 35cl och 70 cl flaska på Systembolaget. Tyvärr tillhör Laphroaig ett av de destillerier som använder sockerkulör för att färga whiskyn och alkoholhalten är nervattnad till föga 40 % vilket tyder på att den även kan vara kylfiltrerad.

Doft:
Inledningsvis hugger en härlig maltig torvighet tag i näsborrarna tillsammans med en sockrig rökighet. Sedan följer lite fruktiga aprikoser och citrus med tydliga toner av havet. Blåstång, havssaltskum, sandstrand, grova tampar och svettiga sjömän som tjärar sina båtar.  


Smak:
En torvrökspunch tonar upp sig men slår inte till utan mynnar ut i vanilj, chokladträ och malt. Olivolja, honung och varmrökt lax dyker upp tillsammans med mandel, citrus, sälta och lakrits.


Finish:
Träkol och torvig vaniljsötma som ligger kvar relativt länge.


Sammanfattning:
Det är, som sagt, alldeles för sällan jag går ”back-to-basics”. Detta 10-åriga uttryck av Laphroaig tycker jag är bra. Dock långt ifrån de bästa för jag vet att Laphroaig kan så mycket bättre. Quarter Cask är bara ett exempel från standardutbudet.

Laphroaig 10 år är mycket smakrik och på så sätt ganska komplex men eftersom den är nervattnad till max så finns det inte så mycket djup. Den är balanserad och ger en bra upplevelse. Jag skulle säga att det är en riktigt bra vardagswhisky men jag skulle nog välja Quarter Cask som standard på min hylla alla dagar i veckan.

På tisdag den 1 oktober släpps det en ny utgåva av Laphroaig exklusivt för svenska, norska och finska marknaden i form en Vintage 1989 för 1799:-. På Systembolaget säljs endast 1800 exemplar. Även Svenska Eldvatten passar på att släppa en Laphroaig den 1 oktober och det är en 8-årig single cask i fatstyrka som går lös på 895:-. Ska bli riktigt trevlig att testa dessa när tillfälle ges.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram