För ett par veckor sedan testade jag Laphroaig 21yo och 25yo, som är originalbuteljeringar från destilleriet själva. Det händer ju ganska ofta att det dyker upp buteljeringar från olika oberoende buteljerare som ofta sticker ut en del från mängden så det oftast är enskilda fat och inte en blandning som blandats ihop för att matcha en viss doft- & smakprofil. Kvällen flaska kommer från just en oberoende buteljerare,  The Vintage Malt Whisky Co, och är en single cask-utgåva.

The Vintage Malt Whisky Co. grundades 1992 av Brian Cook, som har många års erfarenhet inom whiskyindustrin som exportdirektör för ett av Skottlands mest kända destillerier. Hans sikte låg så klart på att skapa en serie med den finaste whiskyn som fanns tillgänglig. Brian buteljeringar har varit eftertraktade så efter 25 år hade företaget redan exporterat 10 miljoner flaskor till över 30 olika länder. Nu anses Vintage Malt vara en av Skottlands största oberoende buteljerare.

Varumärkena som ägdes av Highlands & Islands Scotch Whisky Co integrerades i företaget 1997 och 2005 tog Vintage Malt över CS James & Sons, som tillverkar Islay Storm. Vintage Malt består nu av bl a Finlaggan, The Ileach och Islay Storm, single malt-whisky alltihop och från ön Islay, samt The Cooper’s Choice.

2016 delade Whisky Magazine ut guldmedalj till Vintage Malt i tävlingen Independent Bottler’s Challenge och namngav företaget till “Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.

Whiskyn jag har i glaset kommer alltså från destilleriet Laphroaig men har buteljerats av The Vintage Malt Whisky Co i deras serie The Cooper´s Choice. Det är bourbonfat #9530 som fått en finishlagring på sherryfat. Buteljeringen är inte kylfiltrerad eller färgad men den är nedvattnad till 46 %. Den släpptes i början av Juli i år.

Doft: Den traditionella söta Laphroaigröken sprider sig i rummet tillsammans med mustiga röda äpplen, maltsötma och choklad. Det dyker upp toner av rökt lax, mycket sälta och kryddig kardemumma. Jag känner tydliga lädertoner tillsammans med tobak och lakritsrot. I bakgrunden ligger maltrökigheten tillsammans med citrustoner. 
 
Smak: Kryddig kardemumma blandas med svartpeppar och maltsötma. Det exploderar en söt rökbomb i munnen som sakta avtar och släpper in toner av rostad ek, finska pinnar, mandariner och lakrits. Rökigheten ligger kvar i munnen som en hinna men släpper hela tiden in ny smaker. 
 
Finish: Allteftersom rökigheten avtar mer så dyker det upp vaniljtoner och mer rostad ek som går över i söt citrus och nejlika.  
 
Sammanfattning: För sina 46 % tycker jag denna whiskyn visar prov på stor karaktär. Smakupplevelsen imponerar framförallt med stor  komplexitet och ett härligt djup där rökigheten är mycket framträdande. Doften kändes väldigt traditionellt som en Laphroaig, vilket sällan gör en besviken. Jag kan konstatera att det är en riktigt bra whisky. Den här utgåvan finns inte längre på i Systembolaget sortiment, vilket är synd då jag verkligen skulle kunna tänka mig att köpa en flaska eller två. Får du chansen att smaka så ta den!
Trevlig Helg!
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram