Laphroaig känner nog de flesta till runt om i världen. Jag tänker inte gå in på historian då jag avlagt det tidigare, läs inlägg om *Laphroaig Triple Wood*. Under hösten tänkte jag att jag skulle gå igenom en del buteljeringar från Laphroaig, dels standardsortiment men även limiterade utgåvor. Har alltid gillat Laphroaig men nu på senare tid har det blivit mycket annat gott i glaset. Först ut blir den 21-åring som släpptes i samband med att ‘Friends of Laphroaig’ (FOL) fyllde 21 år och släpptes då till medlemmarna. 

Whiskyn är destillerad 1993 och sedan lagrad 21 år på first fill ex-bourbonfat. Den är buteljerad på 13000 flaskor på 35 cl som har en alkoholhalt på 48,4 %.

Doft: Citrussöt rök blandas med vanilj och mandel. Det dyker upp choklad, grädde och nejlika som går över i sot och kanelströssel i vaniljglass. Röken görs sig mer och mer tillkänna tillsammans vaniljen som bara blir tydligare. I bakgrunden ligger toner av vitt havssaltskum och soltorkade tjocka fisknät. 

Smak: Pepprig, torvig och mullrande rök blandas med citrus, lakrits, vanilj och päronmint. Rostade ektoner går över i kaffe, läder och godiset – non stop. Genom hela upplevelsen känner jag en massa kryddiga toner, svartpeppar, nejlika, spiskummin och kardemumma. I bakgrunden ligger hela tiden en mullrande torvrök tillsammans maltsötma. 

Finish: Sträv träig vaniljkänsla blandas med kåda, veteskorpor och vaniljglass. 

Sammanfattning: Wow, ja. Jag tycker detta är rejält gott! Mycket välbalanserad whiskyn med stor komplexitet, skön kombination av riktigt framträdande vanilj tillsammans med citrusröken och kryddorna. Jag vet inte om jag tycker att det är värt det höga priset på den lilla flaskan men och andra sidan så dricker man sällan så här god Laphroaig. Just Laphroaig är ju annars ganska bra på att släppa god sprit till bra priser. Jag är riktigt glad att jag fått smaka på denna 21-åring även om jag missade att köpa en när den släpptes. Får du chansen så ta den utan att tveka även om den kostar lite pengar, det kommer vara värt det. 

Trevlig Helg

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram