Förra veckan låg en 21 år gammal Laphroaig under luppen, riktigt bra whisky. Idag går jag upp i ålder och ser hur en 25 år gammal Laphroaig kan mäta sig mot 21-åringen.

Laphroaig 25yo har släpps i olika utgåvor år för år med lite olika men väldigt lika recept samt olika alkoholhalt. Jag testar idag 2013 års utgåva som en blandning av whisky som lagrats på first fill Olorosofat och amerikanska first fill ex-bourbonfat. Den är buteljerad på 45,1 %.

Doft: Lätt gräddig maltsötma blandas med havssalt, blåbär, vanilj och citrus. Jag känner en tobaksdoft med saltlakrits och rökpuffar. I bakgrunden ligger toner av gräs, stekta röda äpplen och timjan.

Smak: Ljus choklad och malt blandas med tung rök och grädde. En kryddighet dyker upp, nejlika, svartpeppar och kardemumma. Kolad ek dyker upp tillsammans med svagt kaffe och havssalt. I bakgrunden ligger torvröken och pyr hela tiden.

Finish: Torvsockerkaka med rostad ek, tung torvrök, lätt sherrysötma och vanilj.

Sammanfattning: En mogen och välutvecklad Laphroaig är inget man ska tacka nej till, helt klart. Detta är ytterligare en grym utgåva från Laphroaig. Komplex whisky med en stor och välbalanserad doft- och smakpalett. Jag gillar hur torvröken inte är övertydlig i doften utan släpper fram mer delikata toner och att den sedan kommer fram i smaken men framförallt i eftersmaken. Jag skulle säga att 21-åringen är strået vassare men denna 25-åring från 2013 är riktigt bra, så får du chansen så ta den!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram