För ett tag sedan var höll jag whiskyprovning på Öckerö, vilket var en väldigt trevlig tillställning. Själva provningen bestod av fem rejält rökiga single cask- buteljeringar från SMWS. Klubben på Öckerö är en ganska liten klubb och därför har de en hel del slattar kvar från tidigare provningar. Dessa ställdes fram i hopp om att inbringa en skön efterfest och att iallafall någon flaska skulle ta slut. Jag hittade bland dessa en originalbuteljering av Littlemill 12 yo och blev genast väldigt nyfiken. Till min besvikelse drog jag av den något uttorkade korken i min ivrighet men efter några försök att få upp resten av korken ur flaskan så fick jag äntligen testa. Jag fick dessutom med mig ett prov hem som jag kunde testa i lugn och ro.

Jag har tidigare bara testat Littlemill i single cask-utgåvor från oberoende buteljerare så att stöta på en Originalbuteljering blir ju extra intressant. Du kan läsa lite kort historia om destilleriet i mitt inlägg om Hart Brothers Littlemill Port Pipe 21 yo men har även skrivit några rader om Littlemill 25yo från Hart Brothers.

Whiskyn jag har i glaset idag är alltså 12 år gammal och destillerades på det numera stängda destilleriet Littlemill. Den har en alkoholhalt på 40 % och är en blandning av olika bourbonfat.

Doft: En svag maltsötma blandas med tydliga drag av maskrosor och apelsinjuice. Det dyker upp toner av rapsolja och hö tillsammans med rostade hasselnötter. I bakgrunden finns det svaga toner av aprikoslikör, vit choklad och nyklippt gräs.

Smak: En mjuk ton av vaniljkola sprider sig i munnen tillsammans med en känsla av sommarängar. Det finns smörblommor, betande kossor, enbuskar, gräs och lätt solbränt hö. I bakgrunden dyker det upp rostad ek och chokladtoner som ger upplevelsen en djupare karaktär.

Finish: I eftersmaken blir whiskyn något mörkare och drar mer åt mörk choklad, hasselnötter och plommon. Det går sedan över i känslan av vaniljsmör och smörkola.

Sammanfattning: Jag tycker detta är en ganska tråkig whisky, det händer inte mycket och ger ingen större smakresa. Visst finns där en hel del olika smaker och man verkligen analyserar men jag tycker inte att djupet eller komplexiteten är något speciellt alls. I smaken händer det lite som ger en tillstymmelse till karaktär men i jämförelse med de single cask-utgåvor jag testat så imponerar inte denna alls. Jo, jag vet att det är en ganska orättvis jämförelse men det är dem jag har i smakminnet. Som bekant är det whisky mer åt det stökiga hållet som faller mig i smaken och Littlemill 12yo är en slätstruken och snäll whisky som säkert många andra tycker om men det är inget för mig.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram