Idag är det en gästbloggare, Martin ”Tusse” Andreasson, som har provat whisky från Campbeltown. Han har tidigare figurerat i lite olika inlägg som till exempel:

Blanton VS Jura
Connemara Peated vs Tyrconnell
Glenmorangie Discovery Pack

Tusse kommer även framöver att recensera en serie amerikanska whiskeysorter . Så håll till godo!


Whiskyn kommer från destilleriet Springbank i staden Campbeltown. Det är en region med bara ett fåtal destillerier där Springbank är det mest kända. De producerar tre olika typer av whisky på destilleriet och däribland den rökta whiskyn Longrow. Denna whisky produceras som en hyllning till det sedan länge nedlagda (år 1896) destilleriet med samma namn. Longrow är dubbeldestillerad till skillnad från springbankwhiskyn som destilleras två och en halv gång.
Longrow Peated är en utgåva utan åldersangivelse men ska vara en blandning av whisky mellan 6 och 14år som är lagrad på diverse olika fat. Whiskyn innehåller inga färgämnen och är inte kylfiltrerad. Den har en alkoholhalt på 46 %

Doft:
Jag hittar en gräsig lite oljig doft av våt mossa och svag rök med tjära som tonar fram med saltlakrits. Det efterföljs av en syrlig sötma närmast jämförbar med de gula godisarna i en påse Gott & Blandat.

Smak:
Trä, söt halm och behaglig välbalanserad sälta, den tjäriga röken finns i bakgrunden men är inte lika tydlig som i doften.

Finish:
Avslutet drar åt det peppriga hållet vilket ger en välbehövlig skjuts åt whiskyn som annars känns lite tam trots sina 46 %. Ett oväntat inslag av mynta dyker upp och ger en piffig knorr på en whisky som nog kan bli ännu bättre om den får vänta några år till på fat.

Trevlig Helg önskar Tusse!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram