I onsdags var jag och besökte Mackmyra Destilleri och fick möjligheten att följa ett fats väg från ladugården till fyllningen på destilleriet och sedan in till dess plats i skogslagret. En mycket spännande resa där jag även fick chansen att se hur Mackmyras nya gravitationsdestilleri ser ut samt hur bygget av Mackmyra Whiskyby går, som enligt uppgift skulle stå klart år 2019.

Besöket började på Clarion Hotell Winn där vi möttes av vår guide som direkt tog oss till Destilleriet på Mackmyra bruk. Här fick vi först välja ut ett fat som vi själva bar till destilleriet. Väl där fick vi en rundtur och doftexempel på Mackmyras olagrade sprit samt den färdiglagrade whiskyn. Turen på destilleriet avslutades med att guiden fyllde fatet med Mackmyras sprit av den eleganta sorten. Därefter lastade vi vårt fyllda fat i minibussen för en resa till skogslagret vid det nya gravitationsdestilleriet. Vi bar sedan in fatet och placerade den på dess hylla där den kommer att spendera fem år tillsammans med en massa andra fat. Doften inne i lagret var helt fantastisk, toner av sherry, vanilj, frukt och ja, whisky helt enkelt! Hela resan avslutades med en genomgång av planerna för hur whiskybyn kommer att se ut 2019 och shopping i den tillfälligt uppbyggda souvenirshoppen.

Nu åter till FredagsWhiskyn…

Ikväll kommer jag prova Special 06 Sommaräng, som även var en av kandidaterna på Sommarprovningen i år. Den är baserad på Mackmyras eleganta recept och är den sjätte i Special-serien. Sommaräng är en blandning av en del olika fat som ex-Bourbonfat, ex-sherryfat, svenska ekfat samt nya amerikanska ekfat.

Doft:
Tydliga toner av citrus och honung som går över i hintar av smörkola och vanilj. Fruktigheten går inte att missa, det luktar precis som en fruktsallad.


Smak:
En frisk men len start med toner av aprikos och rostade nötter som sedan går över i honung, ek och fatkaraktär.


Finish:
Den friska smaken försvinner relativt omgående medan eken och den eldiga alkoholen tar över och ligger kvar en ganska lång stund.


Sammanfattning:
Man märker att whiskyn börjar bli äldre men jag tycker fortfarande att den är lite för ung. Dock är denna utgåvan den bästa jag provat hittills. Doftupplevelsen är helt klart fantastisk men sen tappar den väldigt mycket i smaken. Jag ser verkligen potentialen i Mackmyra och kommer med fortsatt spänning att följa mognandet av whiskyn.

På tisdag kommer jag att dra till Turkiet för en veckas sol, bad och paraplydrinkar! Får se hur whiskyutbudet och framförallt internetutbudet ser ut där nere! Om inte annat återkommer jag om två veckor!

Trevlig helg!

 
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram