Enligt de källor som jag hittat så dök Mekhong upp 1941, spriten destilleras på ett destilleri som heter Bangyikhan Distillery. Destilleriet har en 200 år lång historia bakom sig och var från början statligt ägt. Nu äger jätteföretaget Thai Beverage Public Company Limited destilleriet tillsammans med många andra varumärken. Namnet Mekhong härstammar från en tvist med fransmännen om gränsen till Laos längs Mekongfloden. Hela tanken med att börja producera Mekhong var att få in en inhemsk högkvalitativ spritsort på marknaden, dels för att dämpa ökningen av importerad sprit och sedan för att helt tvinga ut alla importerade varumärken.

Det jag tycker är mest konfunderande kring detta varumärke är hur det har fått statusen whisky, varken Bangyikan Distillery eller ThaiBev har marknadsfört det som whisky och inte rom heller för den delen, trots att det mest kan liknas med en rom. Mekhong är gjort på melass, ca 95 %, och ris, ca 5 %, vilket nästan gör det till en rom men ändå inte. Sedan adderar man ett hemligt recept av kryddor till spriten på 35 %. Då har vi nästan en kryddad rom eller Spiced Rum, på engelska. Varför det kallas whisky vet jag inte, troligen någon som antagit att det är whisky för att det är brun sprit eller så har någon totalt misslyckats i översättningen från Thailändska.

Hur smakar detta då? Jag har hört både skräckhistorier och paradishistorier om Mekhong. Mestadels skräckisar, ska jag erkänna. När jag läser på baksidan av etiketten så låter det väldigt tillfredsställande men rekommendationen verkar vara att blanda i cocktail, här är texten:

“While Mekhong’s spicy sweet aromas and well-balanced taste are rewarding when enjoyed alone, they’re at their very best when combined with a long, cool mixer, some fresh Thai food and a crowd of cocktail loving friends”

Jag bestämde mig för att faktiskt testa på riktigt idag, dels för att det är många som anser att det är en whisky men också för att jag är genuint nyfiken. I glaset finns alltså Mekhong The Spirit of Thailand som destilleras på Bangyikan Distillery. Spriten är, som nämnt, gjord på 95 % melass och 5 % ris och sedan blandad med lite hemliga kryddor. Den buteljeras på 35 % och är förmodligen både kylfiltrerad och karamellfärgad. Mekhong är definitivt inte limiterad på något sätt och finns lätt tillgängligt att köpa på Systembolaget eller beställa på nätet om du mot förmodan skulle bli sugen och inte vill åka hela vägen till Thailand.

Doft: En frän doft av trälim och nagellack tonar upp sig ur glaset. Det går att särskilja svaga hintar av russin, spolarvätska med citrusdoft och bränt socker men i bakgrunden ligger trälimsdoften och trycker på hårt.

Smak: En smak av smält kallt socker kryddat med träkoda och bensin är det första jag känner. Svaga hintar av vanilj dyker upp tillsammans med en obehaglig känsla av t-röd och ruttet trä.

Finish: Sur bittermandel som mynnar ut i surt blött trä.

Sammanfattning: Ja, det som stod på etiketten känns ju som en ren lögn! Kryddig, visst. Välbalanserad och tillfredsställande, verkligen inte! Blandad i cocktail, frågan är om det inte blir sämre då? Jag känner rent spontant att detta är odrickbart och vedervärdigt. Hade väl egentligen inte förväntat mig något annat men att det verkligen var så likt trälim, t-röd och spolarvätska hade jag faktiskt inte trott. När man får rysningar samtidigt som hela kroppen vrider på sig av obehag så kan man nog konstatera att det är mer värt att hälla i vasken. Det som däremot hade varit en riktigt rolig grej är ju att smyga in denna i en blindprovning, bland vanliga whiskysorter, och se om folk faktiskt lyckas pricka vilken som är odrickbar. Ops, nu avslöjade jag mig. Nu kommer ingen vilja gå på mina whiskyprovningar längre 🙁 Hur som helst så vill jag absolut inte rekommendera Mekhong men är du i Thailand kan du lika gärna testa, risken för att bli blind är troligen ganska liten. Skulle du mot förmodan bli blind ändå så är det förmodligen inte bara på grund av Mekhongen.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram