Zuidam Distillery ligger i ett industriområde i staden Baarle-Nassau i Nederländerna, precis vid gränsen till Belgien. 1975 startades destilleriet av Fred van Zuidam. Tanken var att bara producera i en liten skala och att framställa mycket exklusiva produkter. Destilleriet hade då bara en kopparpanna och var cirka 300 kvm stort.
Det tog Fred van Zuidam över tio år att skapa sig det rykte som han har idag om att vara det bästa destilleriet i Nederländerna. Deras verksamhet tog riktigt fart först efter att fru Helene van Zuidam började skapa förpackningarna till produkterna.  

1989 hade Zuidam utökat sin kapacitet och byggt större lagerhus.  Idag driver sönerna Patrick och Gilbert destilleriet som numera är toppmodernt och 3600 kvm stort med 4 kopparpannor och över 1000 ekfat i lager.
Förutom whisky producerar Zuidam Destilleriet även likörer, gin, genever och annat gott.

Ikväll dricker jag Zuidams rökiga variant av whiskyn Millstone. Den har en alkoholhalt på blygsamma 40 %. Jag har försökt leta upp hur många ppm:s den har men utan att lyckas. Om någon sitter inne med denna information eller varför den överhuvudtaget kallas för Peated, dela gärna med dig av den.

Doft:
Här är det frukt! Mycket frukt. Jag känner päron, kiwi, clementin och banan med citronhonungstoner och nästan lite viniga tendenser. Men var är röken? Den har en dov lukt i bakgrunden som skulle kunna vara rök men bara om man koncentrerar sig riktigt noga och väldigt länge.


Smak:
Smaken är väldigt mjuk och len. Whiskyn känns inte tjock men ändå sirapslik. Persika och mandarin tar överhanden med lätta smaker av ek, vanilj och vitt vin.


Finish:
Relativt kryddig mot slutet men avstannar snabbt och lämnar efter en lätt ekighet samt honung-, apelsin- och klementintoner.


Sammanfattning:
Peated, hmm. Vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Whiskyn visar upp en otrolig lätthet och fruktighet men får ändå till en kryddig finish. Dock tror jag att en något högre alkoholhalt hade varit till dess fördel. En riktig sommarwhisky skulle jag säga. Nu har jag inte smakat på deras andra utgåvor som inte är rökiga men det måste jag absolut göra. Ska bli riktigt intressant att jämföra dessa mot Millstone Peated.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram