Förra årets upplaga av provningen *World Whisky Tour* gästades av Millstone Peated 5 year och ikväll gör jag ett återbesök till Holland där jag denna gång hittar en något äldre variant från destilleriet Zuidam. I år tjuvstartar jag en aning, för det är inte förrän i december vi kommer att ha årets upplaga av WWT där denna 12-åriga utgåva av Millstone kommer att representera Holland. Vill du läsa mer om destilleriet kan läsa *här*.

Whiskyn jag dricker ikväll är alltså holländsk. Den är destillerad den 26 februari 1999, buteljerad den 27 juni 2012 och är lagrad på sherryfat. Det är inte en single cask-utgåva, om jag fattat det rätt, då det står att det är fat nr #1348 & #1349. Vilket då betyder att det är vatting av dessa två fat. Här i Sverige står World Wide Brands, som är dotterbolag till Clydesdale, för importen till Systembolaget. Whiskyn har en alkoholhalt på 46 % och är ofantligt mörk i färgen.

Doft:
En härlig doft av sherry, russin och fikon sprider sig. Det finns tydliga toner av mörkt muscovadosocker och laktrits samt brända men ljusa trätoner. Efter en stund i glaset träder mörka chokladpraliner fyllda med körsbärslikör fram.


Smak:
En tjock och söt sherryhonung ringlar sig över tungan med mycket(!!) russin och fikon. Nötiga mandeltoner och sträva trähintar kommer fram från bakgrunden tillsammans med aprikos- och körsbärssocker.


Finish:
Lätt kryddigt avslut med runda söta russintoner, en touch av bränt trä och torkad nejlika.


Sammanfattning:
Detta är en djup, mörk och helt fantastisk sherrybomb med en rund sötma som inte är överväldigande och väl balanserad. För vissa kan det kanske bli för mycket av det söta men jag gillar den skarpt. Detta är den klart bästa utgåvan från familjen Zuidam som jag smakat. Jag tror den kommer stå sig bra i kampen på World Whisky Tour i december. Där kommer den mätas mot andra sherrymonster från bland annat Frankrike, Danmark och Japan. Gillar du sherrymonster är Millstone Sherry Oak 12 year ett självklart köp!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram