Masataka Taketsuru föddes år 1894 i kuststaden Takehara i Japan cirka 6 mil från Hiroshima. Familjen ägde och drev ett sake-bryggeri som har en lång historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1733 och producerar än idag. Taketsuru lärde sig tidigt att sake-produktion är en slitsam konst. Han studerade flitigt och utbildade sig till kemist som förberedelse för att en dag kunna ta över familjeföretaget. Men det var whiskyn som fångade detmesta av hans uppmärksamhet. Slutligen bestämde han sig för att ägna hela sitt liv åt whisky.

Masataka fick chansen att åka till Skottland och gav sig av ensam år 1918. Han reste runt halva jordklotet för att insupa all kunskap och alla hemligheter om whiskyproduktion som detta land hade att erbjuda. Väl där skrev han in sig på University of Glasgow och blev den första japanen att studera konsten att producera whisky.  Han tog kemikurser på universitetet och praktiserade på destillerier för att lära sig från lekmännen och blev utbildad till blender. Masataka blev senare också känd som master-blender.

Efter två år i Skottland, år 1920, återvände Masataka till sitt hemland med Jessie Roberta (Rita), som han hade gift sig med tidigare samma år. Han började på ett företag som stävade mot att göra genuint bra whisky, senare lyckades Masataka att under sin anställning där göra Japans första whisky.

Masatakas vision whisky växte fram av sin erfarenhet i Skottland och han visste att rätt miljö var viktigt. Det blev tydligare för honom att han var tvungen att bli självständig och oberoende andra om han skulle göra whisky på sitt sätt. Därför etablerade han Nikka Whisky 1934 och byggde sitt första destilleri i staden Yoichi, Hokkaido. Han ansåg att detta var en idealisk plats för whiskyproduktion eftersom miljön var lik den staden i Skottland som Masataka studerat i.
En anledning till att Masataka startade Nikka Whisky var att han var fast besluten om att introducera en riktigt välgjord och äkta japansk whisky i Japan. Under de decennier som hans företag blomstrade och whiskydrickande blev mer en del av den japanska vardagen förblev han passionerad om att hålla kvalitet. Aldrig lät han sig offras för effektivitet utan höll hårt på traditionen. I den meningen att Masataka Taketsuru, Fadern av japansk whisky och sakebryggarens son, aldrig riktigt lämnat sina rötter.

År 1969 byggde Nikka Whisky ytterligare ett destilleri, Miyagikyou. Det sägs att platsen för destilleriet, likt platsen för Yoichi, var utvald av Masataka själv. Han ska ha bestämt plasten för destilleriet efter att ha smakat på vatten i floden Nikkawagawa. Han trodde att det skulle bli perfekt för att producera en mjuk och mild maltwhisky. Destilleriet tar sitt vatten från just floden Nikkawagawa. Och namnen Nikka och Nikkawagawa har egentligen inget med varandra att göra utan är bara ren slump.              

Miyagikyou som också producerar grain whisky använder en mer modern utrustning än vad Yoichi gör. Där finns åtta kopparpannor som producerar nästan dubbelt så mycket som Yoichi. Tanken med Miyagikyou var att ligga som understöd till Yoichi i deras blend-serie så att Yoichi kunde koncentrera sig på single malt whisky.

Whiskyn jag dricker idag är alltså en single malt-utgåva från Miyagikyou som lagrats i 12 år på ekfat. Den har en alkoholhalt på 45 %.

Doft:
Initialt känner jag smultron och malt. Senare kommer sherrytoner med torkade frukter, vanilj och gröna äpplen.


Smak:
Havrekakor dränkta i sherry och en aning vanilj bakom det. Längre in kommer körsbär, cederträ och en lätt touch av apelsinchoklad.


Finish:
Lång och varm med sherry, kakao, peppar och vanilj.


Sammanfattning:
Japanarna vet vad de sysslar med, helt klart! Riktigt bra balans och komplexitet. Whisky växer i glaset ju längre man luktar. Har man tid och tålamod så kommer man hitta väldigt mycket i denna whisky. I en blindprovning skulle jag nog aldrig känna skillnad på denna och en likvärdig whisky från Skottland. För att återknyta till Japan VS Skottland-provningen samt även WWT-11 som anordnades under 2011 så ligger fortfarande Japan på topp med två vinnande bidrag. Får se hur det går i år och om skottarna kan återta tronen!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram