Skottlands största konkurrent?

Det känns som att japansk whisky tar över mer och mer. De provningar som jag har varit på när vi har ställt Japan mot Skottland har Japan alltid gått segrande ur. De japanska whiskysorterna får guldmedaljer på mässor och tävlingar. Det känns som att skottarna är inne i en formsvacka, deras lagerhus har ingen gammal whisky kvar och kvalitén sjunker. Samtidigt som de sprutar ut utgåvor utan någon åldersangivelse. Det produceras whisky som aldrig förr och nya destilleri öppnar hela tiden över hela världen. Svensk Whisky är verkligen på uppgång men det finns även dansk, australiensisk, indisk och taiwanesisk whisky för att bara nämna några. Där finns dock ingen annan som har 200 års erfarenhet. Dessutom tar det, som vi alla vet, tre år innan whiskyn i själva verket är whisky och sedan tar det kanske ytterligare 7-17 år innan den är klar och färdiglagrad. Ja, frågan är vad som håller på att hända och hur whiskyns framtid kommer att se ut? Vad tror du?

Nu koncentrerar jag mig på kvällens japanska whisky från Nikka och deras ena destilleri Yoichi. Vill du läsa mer om historian bakom Nikka kan du klicka på länken *här*.

Whiskyn jag har i glaset ikväll är en vintage- utgåva med whisky som blev destillerad 1989 av både lätt och hårt rökt korn. Det är en 20 år gammal whisky som legat på nya ekfat, bourbonfat och oloroso sherryfat. Den är sedan buteljerad på fatstyrka 55 % på 240 flaskor.

Doft:
I första sniffen känner jag vaniljblommor med mandelpäron. Sedan kommer en lite tyngre maltighet med lätta drag mot sherrytorvrök. Mörk kolafudge med kakao samt nyponsoppa med mycket mandelbiskvier vävs in i upplevelse tillsammans med hintar av fläder och russin.


Smak:
Det inleds väldigt mjukt och lent med söt malt och fortsätter sedan med kryddigt eldiga stötar av nejlika och kanel. Chokladtorv med lätta röktoner följer och går över i hintar av citrus och valnötter.


Finish:
Avslutet blir lite mer massivt med chilimandelträ och en sötsträv citrussmak som går över i kakaoträ.


Sammanfattning:
Whiskyn har en styrka och ett bett som är grymt skönt och med lite vatten lugnar det sig en aning och frambringar lite mer balans. Jag känner att både doften och smaken var något inkapslad tills jag tillsatte några droppar vatten. Efter det öppnade whiskyn upp sig och visade sin fulla potential. Balansen i smakerna och dofterna är mycket jämna. Det är inget som tar överhanden samtidigt som allt får plats och är väl integrerat. Som vanligt så imponerar japanarna på mig! Konkurrensen är hård men jag tror att jag skulle rösta på Japan i de flesta fallen, om inte Sverige står som tävlande vill säga.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram