Whiskytaste Sweden AB kommer se till att det trillar in ytterligare en whisky från Indien på Systembolagets sortimentslista. Tidigare har det bara funnits ett antal utgåvor från destilleriet Amrut att välja på. Amrut har ju visat prov på att vara riktigt bra så nu ska det bli intressant att se vad Paul John Single Malt Whisky har att erbjuda.
Företaget grundades 1992 av Paul P. John med drömmen om att bygga upp ett stort bolag som skulle drivas av passion, energi och engagemang. Det har han definitivt lyckats med då företaget är bland de 20 största sprittillverkarna i världen. Varumärket ”Original Choice Deluxe Whisky” är deras stora flaggskepp och säljer 10 miljoner lådor om året.

Företaget, John Distilleries Pvt LTD, gör inte bara whisky utan även brandy, vin, blended whisky mm. Det har 16 olika fabriker runt om i Indien och deras whiskydestilleri ligger i Goa. Här dubbeldestillerar Michael John, Master Distiller, med indiskt mältat korn i traditionella kopparpannor sedan 2008. Råspriten lagras sedan i bourbonfat från Kentucky.

Whiskyn jag har i glaset är gjord på orökt malt och lagrad på amerikanska bourbonfat i fyra år. Det är destilleriets första utgåva som också är en single cask från fat #P1-161. Den betingar en alkoholhalt på 57 %, saknar färgämnen och är inte kylfiltrerad.     

Doft:
Mycket tydlig ton av Wienernougat med vanilj och honungsmarmelad. Lite maltiga hintar tränger igenom tillsammans med hö, citrus och mandelträ. Förnimmelser av viol och fläder ligger i bakgrunden.


Smak:
En len start som sedan exploderar i apelsinvanilj med trächili och mörk choklad. Det följs sedan av maltsötma, lite citronskal och saltlakrits. Det finns även hela tiden lite kryddiga toner som görs sig påminda under hela upplevelsen.  


Finish:
Citronsockerkaka med träig vaniljsås som mynnar ut i en smak av kryddiga rosenblad.  


Sammanfattning:
Det är absolut inte bara skottarna som kan göra whisky längre. Lärdomen om att tillverka whisky sprider sig som en löpeld och doft-och smakvariationerna är stora och många. Det är många som visar sina framfötter, inte minst Indien. Paul Johns första utgåva tycker jag visar prov på stor potential. Doften är annorlunda men alldeles underbar med sin tydliga ton av wienernougat. Balansen och komplexiteten i hela whiskyn tycker jag är bra och det känns inte riktigt som den är så pass ung som den är. En bra whisky som definitivt kommer att bli ännu bättre i framtiden. Håll utkik för inom en snar framtid dyker Paul John upp på Systembolaget. Det kommer dock att vara Cask #P1-163 och det kommer ett inlägg om den också så småningom.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram