Cask #580 VS Cask #724

Även om det känns som om sommaren precis har börjat så börjar höstens whiskysäsong att närma sig. Falkenberg Öl & Whiskymässa brukar vara milstolpen som avslutar sommarsäsongen och påbörjar höstsäsongen. Vi har en hel del nyheter att se fram emot även den här hösten och däribland kommer Whiskytaste Sweden att släppa två nya single cask-utgåvor från det indiska destilleriet Paul John.

Dessa utgåvor kommer till Systembolaget den 1 september men vill du tjuvstarta så kan du besöka nästa veckas Öl & Whiskymässa i Falkenberg där de kommer att finnas i Whiskytaste Swedens monter.

Paul John Single Cask #580 är en orökt whisky utan åldersangivelse, troligen runt 4-5år. Den har en alkoholhalt på 58 %.

Doft: En riktigt tydlig bourbonvaniljton sprider sig och blandas med doften av smörkola och ljunghonung. En hint av ljus choklad dyker upp men går över i lätta toner av maskrosor, aprikoser och söta blodapelsiner. Kryddigare toner finns i bakgrunden i form av nejlika tillsammans med timjan och torkat gräs.

Smak: Det första jag känner är en tydlig maltsötma som exploderar med het peppar, kakao och nejlika. Rostade ektoner sprider sig i munnen och går över i chilihonung och kardemumma. I bakgrunden finns det friska hintar av citrus och vaniljblommor. 

Finish: En ganska rå och tydlig ton av kolad ek dyker upp tillsammans saltsten och honungsmalt.

Paul John Single Cask #724 är en rökt whisky utan åldersangivelse, troligen även här 4-5år. Den har en alkoholhalt på 56 %.

Doft: Det sprider sig rökta ektoner från glaset tillsammans med en känsla av mandelolja och tobakstoner. Mörk chokladkola blandas med honungsrostade mandlar, dadlar och rökt sockervadd. 

Smak: En mjuk pepprighet inleder med vanilj och rostad ek som går över i smörkola och honungsdoppade valnötter. Vaniljtoner blandas med citrussötma, kardemumma och sockerkaka. I bakgrunden ligger det en tydlig med svag maltsötma.

Finish: Rostad ek med mandel och vaniljtoner mynnar ut i kola och lätta hintar av torv.

 

Sammanfattning: Jag är allmänt lite besviken mest på grund av att jag fullständigt älskat de tidigare utgåvorna från Paul John och dessa ger mig inte den upplevelsen som jag förväntat mig. Inte sagt att detta är några dåliga utgåvor utan mest att destilleriet kan mycket bättre än så här.

Cask #580 är en mycket rå men bra whisky med mycket bourbonvaniljtoner. Den råa känslan försvinner med vatten. Då kryper sötman fram och balanserar upp smakerna lite bättre och gör dem lite mer integrerade men tyvärr tappar den lite på djupet blir helt plötsligt lite tunn.

Cask #724 känns som en mjukare whisky med en tuffare sida. Det är en mer harmonisk upplevelse i doft och smak från början, dock lite tillbakadragen i rökigheten och något mesig i smaken. Med vatten framhävs rökigheten en aning men whiskyn förlorade samtidigt sin fyllighet och blev även här lite tunn.

Ska jag välja en vinnare blir det definitivt #580 då den stack ut rejält, en tuff whisky som passar sig bäst utan vatten. #580 har toner som drar åt bourbonhållet, vilket jag tycker är riktigt bra. Dock saknar jag, i båda två, den traditionella wienernougattonen som jag hittat i samtliga utgåvor. Vill du själv skapa dig en uppfattning innan dessa når Systembolaget så kan du, som sagt, besöka Falkenberg nästa helg. Vi ses väl där?

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram