”Made in America” by Tusse, del 15.
Rebel Yell
Kentucky Straight Bourbon, USA
Ålder: NAS. Alkoholhalt: 40 %

Grunden för Rebel Yell lades i mitten på 1800-talet när William Larue Weller (W.L. Weller) började lägga till och experimentera med vete i sin bourbonmäsk istället för råg som annars är brukligt. Resultatet blev en lenare, rundare och mindre påträngande bourbon. Den fick snart så gott rykte om sig att W.L Weller fick börja sätta gröna fingeravtryck som sigill på sina fat för att försäkra köparna om att det var äkta vara.


Idag ägs varumärket Rebel Yell av St. Louis-baserade Luxco, som i sin tur har anlitat Heaven Hill i Louisville för att göra deras bourbon på kontrakt. Att man står som ägare och lejer ut sprittillverkningen till någon annan är tydligen ganska vanligt i USA. Ett ämne som vi redan skrivit om och säkerligen återkommer till i framtida inlägg.

Doft:
Det är en solig sommardag och du tar ditt första bett på en Päronsplit. Detta är det första Rebel Yell bjuder dig på. Söt vaniljglass och godispäron som gästas av omogen banan och bränt socker. Sedan kommer en ny skopa vanilj med lite beska hintar av makrosor och nybrutna kvistar. På slutet dyker vaga whiffar av mintlakrits, tallbarrscitrus och flädersaft upp i utkanterna.

Smak:
Vaniljglassen smetar av sig även här precis som bananen fast i en mer mogen form. Efter kommer bränt trä som utsöndrar kåda och övergår till nyklippt gräsmatta.

Finish:
Trätonerna börjar te sig lite beskare och mixas med kanel och svag svag svartpeppar eller kanske citronpeppar.

Sammanfattning:
Den här whiskeyn är väldigt len men blyg. Det är stor skillnad jämfört med bourbons som har råg i mäsken! Smaken tilltalar mig trots att den inte är speciellt komplex och tyvärr tycker jag att den saknar en del intensitet. Den bjuder inte på några större utsvävningar och jag får verkligen använda all min (förmodade) talang för att fiska fram de olika nyanserna. Doften lyckas bjuda på en liten resa utanför kommungränsen men smaken tar mig knappt utanför stadsdelen. Det finns dock lite att hämta om du är ute efter något lent och vaniljigt, men personligen jag tycker att den är för snäll och tam i det långa loppet.

En sak som förbryllar mig är varför de svenska importörerna har valt att sätta ett så högt pris på Rebel Yell. I USA är det en lågbudgetwhiskey som säljs mer i stora 1,7-litersflaskor än vanliga flaskor på 75cl. Jag hade till och med svårt att hitta en 75cl-flaska då de flesta spritaffärer bara hade de stora flaskorna. När jag tillslut kom över en flaska så kostade den inte mer än $11 inklusive moms (under hundralappen). Det är väldigt mycket billigare än de för övrigt väldigt varierande priserna för Rebel Yell som erbjuds på Systembolaget.

Ha de
/Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram