Midsommar är här och jag befinner mig på Orust för firande med god mat, dryck, hundar och vänner. Dagen till ära tänkte jag ge mig på ett sample som stått i mitt skåp ganska länge, whiskyn är från ett nerlagt destilleri som hette Rosebank. Historian bakom destilleriet är lite luddig, precis som det brukar vara då det inte finns mycket till pappersarkiv från dessa tider. Det finns lite olika teorier om när Rosebank egentligen startade och jag har läst ett antal olika årtal för när destilleriet faktiskt grundades. Det tidigaste årtalet är 1773 följt av 1790-talet, då ska det vara två bröder vid namn Stark som är involverade i verksamheten. Under början av 1800-talet finns det James Robertson som också hade ett destilleri vid namn Rosebank, oklart dock om det är samma destilleri som Bröderna Stark.

Det nuvarande Rosebankbyggnaderna byggdes 1840 av James Rankine. Malten togs från granndestilleriet Camelon till de började mälta eget korn. Inom fem år expanderade Rosebank och 1861 köpte James Rankine destilleriet Camelon. Fyra år efter det bytte sonen, R. W. Rankine, ut destilleribyggnaderna på Camelon för att kunna mälta korn där istället som då användes av Rosebank.

Rosebank var ett av destillerierna som grundade Scottish Malt Distillers (SMD) år 1914, tillsammans med Glenkinchie (aktivt), St Magdalene (1798-1983), Clydesdale (1825-1919) och Grange (1773-1927). Vilket betyder att två av destillerierna las ner ganska kort efter att SMD grundades. SMD blev också en del av Distillers Company Limited (DCL), en föregångare till Diageo, år 1919.

Efter att DCL tog över kunde destilleriet Rosebank blomstra i över 50 år. Sedan köptes destilleriet av United Distillers 1986 som då var en del i The Guiness Group. Rosebank stängdes sedan i maj 1993 och såldes till Brittish Waterways Board år 2002 för ombyggnad till lägenheter, kontor och restauranger.

 

 
Whiskyn jag har i glaset idag är destillerad 1990 på destilleriet Rosebank. Spriten har lagrats på refill fat av amerikansk och europeisk ek i 21 år. Det buteljerades på 5604 flaskor med en alkoholhalt  på 53,8 %.
 
Doft: Jag känner en harmonisk doft av halm och hö tillsammans med maltsötma. Det dyker upp aprikoser doppade i nougat som går över i en känsla av rapsolja och smörblommor. Jag får förnimmelser av doften av regn en varm sommardag, blött gräs och till viss del blöt nylagd asfalt. I bakgrunden finns hela tiden en frisk citruston tillsammans med maltsötma.
 
Smak: En mjuk honungshinna lägger sig på tungan. Det dyker upp toner av vitpeppar och smält smör som går över i citrustoner med halm, krusbär och havrekakor med choklad. Det känns även här som en sommardag, dock mer solig och varm med sommarängsblommor, jordgubbar med vaniljsås och kardemumma. Rostade ektoner finns hela tiden i bakgrunden tillsammans med den återkommande maltsötman.
 
Finish: Kolade ektoner gå över i vanilj med lätta toner av lakritsrot och aprikosträ. Det mynnar sedan ut i mandel och vanilj.
 
Sammanfattning: Otroligt bra balanserad whisky med stor karaktär och palett. Whiskyn är väldigt len och harmonisk på ett sätt som verkligen imponerar. Jag brukar ofta tycka att den här typen av whisky kan uppfattas som tråkig och klen men här fanns det verkligen ett tryck och djup som gjorde att min uppmärksamhet fångades rejält. Det är när minnesbanken får jobba lite som det är så intressant att testa whisky. När man hittar sköna smakminnen från förr i glaset så blir hela upplevelsen riktigt grym. Jag tycker definitivt detta är en perfekt sommarwhisky, inte minst nu på Midsommarafton dessutom, och jag kommer absolut investera lite i en flaska eller två om jag hittar någon. 
Glad Midsommar!
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram