Sommaren 2016 köptes det kvarvarande fatlagret från Grythyttan Whisky upp av Bergslagens Destilleri, i mitt inlägg om *Grythyttan Remonteur Edition* kan du läsa mer om detta. Sherry Darling, som jag testar ikväll, är den första utgåvan i en serie om tre sherrylagrade utgåvor och även den allra första utgåvan under varumärket Bergslagens Independent Bottler.  De efterföljande två utgåvorna planeras heta Sherry Darling Lightly Peated samt Sherry Darling Peated och kommer släppas under våren. Ja, det är precis som du kanske redan anar, först ut är orökt och så ökar rökigheten efterhand. Spännande, eller hur? 

Namnet Sherry Darling har givetvis en betydelse också, utöver att det faktum att det är en sherryfatslagrad whisky. Patrik Axelsson, som är Sales Manager på Bergslagens Destilleri, har ett stort intresse för musik och framförallt artisten Bruce Springsteen. Bruce har skrivit en låt som heter just Sherry Darling, som du hittar på albumet The River från 1980. För Patrik var detta ett självklart namn på deras första serie av sherryfatslagrad whisky.

Utdrag ur Bruce Springsteens låttext från Sherry Darling:

<Well I got some beer and the highway’s free
And I got you, and baby you’ve got me.
Hey, hey, hey what you say Sherry Darlin’>

Sherry Darling är en blandning av ca 10 olika 50-liters sherryfat med orökt sprit destillerad på det nedlagda Grythyttans Destilleri. Whiskyn kommer att släppas den 1 Mars, dels i 4 Systembolagsbutiker i Örebro men även på beställningssortimentet i totalt 600 flaskor som är buteljerade på fatstyrka, 58 %.

Doft: Sherrydoften är tung och slående och den blandas med mörk apelsinchoklad och dadlar. Det dyker upp toner av inlagda plommon, kanderade nötter, kanel och muskot som går över i toner av paranötter, jordkällare och rostad ek. I bakgrunden ligger hela tiden den tydliga tunga sherrysötman tillsammans med toner av russin och nejlika.   

Smak: En sirapsliknande känsla sköljs över tungan men går snabbt över i en kryddexplosion. Det dyker upp svartpeppar, nejlika, kanel, muskot och rosépeppar. En riktigt tydlig ton av kolad ek kommer fram och blandas med mörk choklad, den sorten med riktigt hög kakaohalt, och brända mandlar. Jag hittar även den där jordiga känslan av jordkällare och paranötter tillsammans med plommon, dadlar, lakritsrot och läder. Det ligger en tung sherrydrypande honungston i bakgrunden som ger whiskyn en skön sötma. 

Finish: Sherryhonungen ligger kvar och blandas med en rostad nötblandning, kakao och hårt kolad ek. 

Sammanfattning: Här har vi en riktigt tung sherrylagring med mycket ekfatskaraktär. Efter 5 år på 50 litersfat så är det mycket ek, såklart. Jag tycker dock inte den tar över helt men då gillar jag hårt ekad whisky. Whiskyn är tung, komplex, djup och sherrydrypande där det finns utrymme för vattning. När jag droppar i vatten så rundas kanterna av och det kryper fram andra lager samtidigt som ekfatskaraktären blir tydligare. Jag tycker inte whiskyn trasas sönder som ung whisky ibland kan göra utan den håller ihop utan problem. Detta är en whisky i min smak, definitivt! Eftersom jag haft privilegiet att fått smaka ett utkast av de senare buteljeringarna i serien så kan jag säga att detta bara är början på något riktigt j**la bra. 

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram

One thought on “Sherry Darling 5 yo – Bergslagens Independent Bottler

Comments are closed.