Då jag under en tid jobbade tillsammans med SMWS Sweden på många mässor och en del provningar så har jag haft privilegiet att testa en hel del SMWS-buteljeringar. Det är alltid hög kvalitet på spriten och finns verkligen något för alla. Idag är det dags för en nyhet som släpps exklusivt till Sverige. The Scotch Malt Whisky Society i Skottland har tagit över det mesta men har fortfarande kvar sin ambassadörer i sina olika länder. Förr kunde medlemmar beställa genom ett hemligt artikelnummer på Systembolget men numera sköts detta av skottarna och man får beställa genom hemsidan www.swms.com

The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) grundades i Edinburgh 1983 och är en medlemsorganisation som buteljerar och säljer Single Cask-whisky. SMWS köper fat från olika delar av världen, inte bara skotsk whisky, och buteljerar och säljer exklusivt till sina medlemmar.

Ursprunget till SMWS ligger hos Philip ”Pip” Hills som reste runt i de skotska högländerna i slutet på 70-talet. Under resans gång fick han tag på en hel del prover som var tagna direkt från faten på de destillerier han besökte. Hills blev hänförd av vad han fick smaka på så runt 1978 övertalade han några bekanta att köpa ett fat från…. *fortsätt läsa om historian bakom SMWS*

Whiskyn jag har i glaset är destillerad på destilleriet Bunnahabhain den 1 december 2006, Bunnas rökigaste recept. Spriten har sedan fått mogna på ett refill ex-bourbon hogshead i 10 år innan den buteljerades på 234 flaskor med en alkoholhalt på 62 %. Whisky är inte kylfiltrerad eller färgad och buteljerad på full fatstyrka. 

Doft: Ett mullrande torvröksmoln tonar upp sig ur glaset tillsammans med maltsötma. Det dyker upp tydliga toner av jordkällare, svartpeppar och vitt havsskum. Jag känner en kompott av mango, annans, rostade mandlar och mörk sirap som tränger sig igenom torvröken. I bakgrunden ligger den mullrade torviga maltsötman tillsammans med kolad ek.  

Smak: En rökexplosion tar över större delen av munnen men släpper så småningom fram chili- & svartpepparhettan. Det dyker upp sockrade hallon, kanderade mandlar och rostad annans tillsammans med söt maltsötma och vaniljtoner. Lätta toner av ljus choklad och kaffe går över i nejlika och mer svartpeppar. I bakgrunden finns hela tiden en torvrökighet och maltsötma. 

Finish: Hettan börjar lägga sig och det dyker upp toner av vitpeppar, aprikos, chokladglass och läder. Det mynnar sedan ut i mer chokladglass med rostade ekflan. 

Sammanfattning: En riktigt vild pjäs det här! Whiskyn är väldigt rejäl och full av energi. Heavily Peated kan man definitivt säga, röken tar i första hand över hela upplevelsen och förstärks av alkoholhalten, men efter hand släpper den faktiskt fram mycket annat. Med lite vatten i så lugnar whiskyn ner sig en aning och släpper fram fler lager i både doft och smak. Komplexiteten är riktigt bra och whiskyn känns väldigt djup. Jag gillar unga rökbomber från Bunnahabhain, precis som detta är. 10.127 Burning scarecrows by the sea släpps genom The Scotch Malt Whisky Society exklusivt till Sverige så är du inte redan medlem så är det dags att passa på då du får både medlemskap och en flaska för £110, klicka på bilden nedan:

Trevlig Helg!

 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram