Ni som känner mig vet att jag älskar hallon, speciellt då hallonstout och drycker med hallon i allmänhet faktiskt. Det är faktiskt ett tag som jag spanat efter The Scotch Malt Whisky Societys Singel cask-utgåva som beskrivs som Raspberry Imperial Stout. Jag fick äntligen chans att prova den på mässan i Linköping, tidigare i år, där SMWS hade med sig den i montern och senare även en gång till då den dök upp på provning jag var på med bekanta. Jag passade på att på provningen ta ett sample med mig hem så jag faktiskt kunde sitta i lugn och ro och testa.  

Dagens whisky är destillerad i Japan på destilleriet Yamazaki i april 2003. Spriten har legat på ett First Fill Bota Corta-fat (sherry) i 11 år. Den är sedan buteljerad på 538 flaskor med en alkoholhalt på 53,9 %.

Doft: Frisk sherrysötma med nötter, mint och russin. Chokladtoner blandas med jordiga malttoner och kolad ek som även släpper fram kryddiga toner av nejlika och kanel. Toner av läder och tobak finns där tillsammans med bäriga toner och i bakgrunden finns hela tiden en mintig doft.  

Smak: Krämig sherrysötma lägger sig som en hinna i munnen. Jag känner tydliga toner av russin, nötter och nejlika men det dyker även upp hintar av svartpeppar, kanel och mörk choklad. Kolad ek gnuggas mot tungan och lämnar kvar smaken av cigarr och bränt halm. Den tydliga sherrysötman hänger med i bakgrunden hela tiden och myser upp stämningen. 

Finish: Jordig eftersmak med mintiga inslag och sherrysötma och nötkräm, skogsbär och russin. Det mynnar ut i kolad ek och sherrysmör. 

Sammanfattning: Detta är definitivt en riktigt bra whisky och ett stort sherrymonster. Whiskyn är fantastiskt mörk i färgen, vilket även speglar av sig i doft- och smakpaletten. Sherrysötman är djup som havet men även frisk. Det är speciellt i doften jag känner tydliga friska minttoner, det är dock inget som stör mig utan jag tycker snarare att det förstärker upplevelsen. Jag tycker personligen, när det blir såpass mycket sherry som det är i denna utgåvan, att det ibland kan bli för mycket och att whiskyn mer liknar en sherry. Jag gillar dock sherry och tycker det är väldigt gott men jag får känslan av att man vill dölja något i spriten. Här hittar jag dock inga felsmaker eller saker som inte borde vara där förutom möjligen minten då. Whiskyn är komplex och riktigt smakrik både när det gäller doft och smak. Jag tycker inte att den vinner med vatten, då förlorar den punschen och kicken och blir lite mesig, så undvik det! Namnet då? Nä, någon Raspberry Imperial Stout känner jag inte direkt, även om det finns chokladiga toner tillsammans med bär så tycker jag inte att jag kan härleda det till hallonstout. Det är hur som helst ett välsmakande sherrymonster som du verkligen måste testa om du gillar sherrylagrad whisky.

Trevlig Helg!     

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram