Vi står i startgroparna för årets whiskysäsong och snart slår dörrarna upp till säsongens första mässa, *Falkenberg Öl & Whiskymässa*. Jag finns, som vanligt, på plats hos *The Scotch Malt Whisky Society*-Sweden. Där hittar du en hel del nya utgåvor som släppts under sommaren, däribland dagens FredagsWhisky. Passa på att hälsa på oss och testa lite nytt!

Namnet ”Avuncular intrigue” betyder något i stil med Farbroderliga Intriger. Du måste nästan läsa deras smaknoter för att hänga med på innebörden i deras resonemang. Spriten är destillerad 27 september 1988 på ön Isle of Jura och på destilleriet med samma namn. Råspriten fylldes på ett refill ex-bourbonfat och efter 27 långa år buteljerades fatet på 174 flaskor med en alkoholhalt på 50,0 %.

Doft: Vaniljdoften är slående tillsammans med lätta rökpuffar och solvarm halm. En gräddig känsla dyker upp och går över i fruktig citrus, kiwi och banan. I bakgrunden finns toner av rostad ananas och ek tillsammans en mycket skön maltsötma. 

Smak: Mjuk honung med tydliga toner av rostad ek och kardemumma. Det dyker upp svartpeppar, nejlika, vanilj och träkoda som går över i lakritsrot och nybakat rågbröd. Det finns hintar av lätt rökighet och blir mer och mer tydlig. Jag känner en syrlig ton av maltsötma i bakgrunden som integreras väl in smakenupplevelsen. 

Finish: En riktigt gräddig känsla uppstår tillsammans med kalas puffar och hasselnötter. Det mynnar ut i rostad ek, vanilj och maltsötma. 

Sammanfattning: Det här verkligen en mogen och välbalanserad whisky. 27 år gammal Jura är inte varje dag man får tillfället att sippa på. Whiskyn är verkligen komplex och riktigt djup. Det finns en diversitet i hela doft- & smakupplevelsen som gör en häpen. När jag doftar och smakar den här whiskyn finner jag en inre ro och en harmoni sprider sig i kroppen. Här har vi ett riktigt guldkorn och jag grämer mig över att jag inte köpte fler flaskor. Vill du testa den så kommer den finnas hos SMWS på Falkenberg Öl & Whiskymässa, ses vi där? 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram