En av mina favoritbuteljeringar från The Scotch Malt Whisky Society är *77.31 White chocolate smeared on oak*. Därför blev jag extra nyfiken nu när det skulle släppas ytterligare en 77:a och var bara tvungen att slå till. Destilleriet i fråga är inte superkänt och många kanske aldrig har hört talas om det alls, det är alltså Glen Ord det handlar om. Du kan läsa mer om historian bakom destilleriet i mitt inlägg om *Glen Ord Signatory Vintage 1997*. Vill läsa mer om The Scotch Malt Whisky Society så hittar du historia samt buteljeringskoder *här*.

Dagens whisky är destillerad 3 april 2001 på destilleriet Glen Ord och har först legat på ett ex-bourbonfat. Spriten har sedan fått en finish i ett 2nd fill sauternesfat. Whisky har legat på fat i 14 år och buteljerades 270 flaskor med en alkoholhalt på 58,4 %. Buteljeringen är de 42a fatet från Glen Old som SMWS buteljerat och har fått namnet Portuguese custard tasts.

Doft: Toner av torkat hö blandas med vaniljsås och citrusskal. Det dyker upp kryddiga element så som nejlika och svartpeppar som går över i kolade ektoner. Det slätas ut av smörblommor och doften av ett rapsfält. I bakgrunden finns det en känsla av hubba bubba med smak av aprikos och apelsin hela tiden.  

Smak: En oljig känsla med citrus och ljunghonung som lägger sig som en hinna i munnen. Jag känner en svag maltsötma som kryper fram tillsammans med rostade ektoner och kola. Det dyker upp smaker som gräddkola, vaniljsås och maräng som sedan går över i en mer exploderande kryddighet. En ton av vitpeppar, en chilihetta och lätta toner av kanel dyker upp.   

Finish: Här återkommer tuggummit med smaken av aprikos och apelsin dock med mycket mer nyhyvlad ton av ek. Den ligger kvar länge tillsammans med toner av vanilj och hasselnötter. 

Sammanfattning: Jag tycker 77.42 är en riktigt bra whisky, dock inte riktigt lika bra som 77.31. Det finns hög komplexitet och djupet är väldigt bra. Jag spenderade några timmar med att experimentera med vatten och har väl kommit fram till att den utvecklas väldigt mycket och har många olika lager och kombinationer i både doft- och smakpalett. Outspädd tycker jag bourbonfatet är mest framträdande men så fort jag blandade i vatten lyste sauternesfatet genom. Det var definitivt en häftig resa och whiskyn klarade en hel del vatten innan den dog. Whiskyn är en karatärsfull men lätt och söt pjäs som jag skulle säga lämpar sig bra på sommareftermiddagar tillsammans med ett kallt glas isvatten. Med risk för att få stryk nu så skulle jag kunna tänka mig 77.42 med två isbitar i en riktigt solig varm dag.

Trevlig Helg! 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram