Masataka Taketsuru är inte bara den japanska whiskyns fader. Han var naturligtvis väldigt bra i konsten att blanda olika blend. Masataka var den som satte den japanska whiskyn dess kvalitet på kartan.  

Masataka Taketsuru var under tidigt 1900-tal i Skottland för att lära sig konsten att destillera på både malt- och grain destillerier, bland annat  Moffat, Longmorn och Hazelburn. Han tog inte bara med den ädla kunskapen om whisky hem till Japan, även sin nyblivna fru Rita Cowan. De gifte sig i hemlighet på ett kommunkontor och Rita visade sig bli en väldigt viktig del i Masatakas liv. När motgångarna kom med depressionsår, krig och bomberna över Hiroshima och Nagasaki, var det hon som fick sin make att fortsätta.

Rita dog i början av 1960-talet. Då stängde Taketsuru in sig i labbet för att bearbeta sin sorg och för att ta fram en whisky som skulle hedra sin livskamrats minne. Han valde ut den bästa vällagrade grain- och maltwhiskyn för att komponera en Super Nikka. Den främsta juveleraren i landet anlitades för att ta fram en vacker flaska. Flaskan fick en högre kristsllhalt än ”vanliga” flaskor och anses därför vara lite mer exklusiv. Whiskyn lanserades 1962 och idag finns endast några enstaka kända flaskor kvar av originalen hos de främsta samlarna i Japan.

Nyligen köpte Nikka några av originalflaskorna från en japansk samlare i Tokyo för att kunna analysera och återskapa buteljeringen. Japans främsta blenders fick uppgiften och sattes i arbete i laboratoriet för att förstå receptet. Resultatet blev Nikka Super Revival som har funnits i Europa sedan 2007 och nu kommer den till Sverige igen. Flaskan ser likadan ut som originalet och har fortfarande högre kristallhalt.

Nikka Super Revival är en premium blend av väldigt hög klass. Huvudkomponenten är Coffey grain men innehåller även malt från både Miyagikyo och Yoichi. 40 % av den ingående malten är lättrökt och kommer från Yoichi, yngsta ingående fat är 8 år men vissa upp till 20 år gamla. 70 procent av faten är lättrostade sherryfat. Man har fram till 2014 ändrat på receptet tre gånger för att få den att tilltala den europeiska marknaden bättre, det blev snarare sämre var gång. Så 2014 bad man destillerichefen gå tillbaka och analysera originalet och se vad man hade idag som kunde likna originalet mest. Whiskyn har en alkoholhalt på 43 %.

Doft: Mjuka citrustoner med inslag av hö och smörkola. Det dyker upp toner av fuktiga sommarängar, blommor med morgondagg och vanilj. Lätta toner av mint finns i bakgrunden.

Smak: Otroligt mjuk känsla i munnen med toner av honung, kola och hasselnötter. Det kommer lite peppriga toner av kryddnejlika, och vitpeppar men går över i mer rostad ek och kanderad mandel. Det dyker upp fruktiga toner som apelsin och päron.

Finish: Mjuka kolatoner med inslag av mandel, vaniljblommor och apelsinchoklad som mynnar ut i honung och mandel.

Sammanfattning: En otroligt elegant och mjuk whisky som verkligen glider ner i strupen som sammet. Whiskyn känns på något sätt tjock och fyllig. Doften känns i superkomplex men mycket tillfredsställande. Dock tycker jag att smaken håller snäppet högre klass i den bemärkelsen att den börjar i en mjuk honungslik förförelse och fortsätter i mer peppriga karusell. En mångfasetterad smakpalett. Jag tycker den här whiskyn är en riktigt bra vardagswhisky och definitivt en grym sommarwhisky. Ja, kanske fel årstid just nu men du kan inte dricka rökigt jämt, eller hur?

Trevlig Helg!

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram