PIMG_20160326_191642å påsk för några veckor sedan drog jag folien av en Talisker Storm, då på en vindpinad udde vid havet där jag kände havssaltsstänket i ansiktet samtidigt som solen var på väg ner. Idag sitter jag hemma i vardagsrummet och fördjupar mig ytterligare, dels för att se vad de yttre parametrarna gör för skillnad men även för att få testa den i lugn och ro. Jag har tidigare testat *Talisker Dark Storm*, i det inlägget kan du bl a läsa om destilleriets historia.

Whiskyn jag har i glaset idag är alltså Talisker Storm som är en icke åldersangiven whisky med en alkoholhalt på 43 %. Tanken är att den ska vara lite bättre, rökigare, kryddigare och med allmänt större palett än standard-10-åringen. Talisker Storm släpptes i början av 2013 och går att köpa på Tax Free-butiker. 

Doft: En djupt maltig doft tonar upp sig ur glaset tillsammans med doften blöt ved som brinner. Tallbarr och bark blandas med bränd koda vaniljsås och söta mandariner. Den maltiga doften blir mer och mer tydlig tillsammans med en ton av havssalt.

IMG_20160326_190858Smak: Rökt honung blandas med saltad vit fisk och mycket tydliga malttoner. Det dyker upp rostade kalaspuffar, kolat trä och vaniljchoklad. Otvättat potatis blandas med lätta toner av lakritsrot. I bakgrunden finns en ton av chokladiga träkvistar.

Finish: Mjuk kola med toner av kolat trä går över i vaniljfudge och bittermandel. Det mynnar ut i maltsötma och rostad mandel.

Sammanfattning: Jag stod, som sagt, på en vindpinad udde vid havet när jag drack denna senast, då smakade det bannemej bra. Såhär i vardagsrummet känner jag att whiskyn har en spretig känsla över sig. Smakerna kommer bra överens men det blir inte riktigt full harmoni och det kanske är det som är tanken. Den har riktigt bra smakkomponenter, som jag gillar, men hela upplevelsen blir nog inte komplett utan en vindpinad udde där man känner havssaltsstänket i ansiktet. Jag tycker det känns som karg whisky, typisk whisky att ta med i pluntan på bergpromenader, skärgårdsturer eller till skogs. När jag går tillbaka i smakminnet såhär i efterhand så vill jag minnas att denna är strået vassare än Dark Storm.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram