Teerenpeli är, som du kanske vet, ett finskt bryggeri och destilleri. Företaget grundades 1995 som en restaurangkedja som hade lokalt bryggeri och 2002 startades det även upp ett destilleri. Destilleriet ligger inne i Restaurangen Taivaanranta i Lathi och använder lokala ingredienser. Tidigare har det destillerats i mycket små mängder men nu är det Finlands största destilleri med en produktion över 100 000 liter per år.  

Teerenpeli PRKL är en NAS-whisky, no age statment, som är en blandning av whisky som har lagrats på first-fill sherryfat (80 %) och även på bourbonfat (20 %). Innan utgåvan släpptes i Sverige så hade den redan funnits ett tag och nu har den även funnits på Systembolaget sedan i somras. Det kom 2400 flaskor med en alkoholhalt på 40 % till Systembolaget, där det finns strax över 400 kvar tillgängliga att köpa för en femhundring. 

Doft: En gräddig doft av malt och sherrysötma blandas med citruskarameller och äpplepaj. Jag känner svaga toner av rök och rostad ek tillsammans med vispgrädde och vaniljglass. Det dyker upp kryddiga toner som blandas bra med gräddigheten.  

Smak: Gräddigheten är ganska tydlig även i smaken men här känner jag även ljust nyhyvlat trä, sherrytoner och trälim. Rostade ektoner blandas med vanilj, blåbär och tobakstoner. I bakgrunden finns det unga och stickiga toner av behandlat trä.  

Finish: En citrusblandning, citronskal, mandarin och apelsin, lägger sig och släpper fram kolad ek, vanilj och torkade dadlar. 

Sammanfattning: Jag känner att detta är en ganskla ung whisky då den är lite stickig. Hela doft- & smakupplevelsen känns ganska ung men ändå balanserad och komplex. Jag tycker det är en bra whisky, speciellt med tanke på prislappen, som bara skulle behöva finslipas lite i kanterna. Jag har tidigare testat några få finska utgåvor och PRLK är bland de bättre. Den tydlig sherrysötman med skön kryddighet, tror jag, kan tilltala många och det faktum att den är norden gör den värd att testa. 

Trevlig Helg! 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram