Idag gör jag ett litet sidosteg från min serie om bourbon och ger mig på en australiensare från Tasmanien. Första gången jag kom i kontakt med Overeem var på en bar i Melbourne, Australien. Man kan ju tycka att det borde vara enkelt att få sig ett glas inhemsk whisky men jag fick leta med ljus och lykta innan jag hittade en bar som hade något annat än Johnnie Walker och Famous Grouse! Whiskyutbudet i spritbutikerna är inte mycket bättre det heller och faktum är att vårt eget Systembolaget har större utbud av Australisk whisky än de flesta australiska dito!

The Singular Overeem Single Malt Whisky Port Matured
Old Hobart Distillery
Tasmanien, Australien
Ålder: Ospecificerad
Alkoholhalt: 43 %

Doft:
Den öppnar med en fin mix av fikon, dadlar och chokladtryffel som drar åt inlagda körsbär. Strax bakom kommer salt och torkat kött som typ ”beef jerkey” fram tillsammans med nysandpapprat trä och en gnutta gråbo på slutet. Likt sin sherrylagrade kusin så finns där en viss spritighet som gör sig påmind när jag tar några djupa andetag med näsan.


Smak:
Den går i mörkt syrliga toner som dadlar och krusbär för att få en släng av mjölkchoklad mot mitten. Efter kommer fler syrliga hintar med kiwi och apelsin och en beska som påminner om brutna kvistar.


Finish:
Nu blir den riktigt saltstänkt med en bakgrund av lakrits och det närmsta minnet har att jämföra med är faktiskt djungelvrål! Sedan ebbar den ut med päron och våta plankor.


Sammanfattning:
Min spontana reaktion är att den här portlagrade versionen känns bättre än den sherrylagrade. Den är mer samlad, bättre balanserad och inte alls lika spritig. Doften är inte jättekomplex men bjuder på riktigt trevliga och behagliga vibbar. Smaken följer doften och bjuder på lite mer utsvängningar fast utan att kännas spretig. Med lite mer tid på fat tror jag att det kan bli riktigt fina grejer av det här! Vad jag har hört så ska cask strength-utgåvorna bjuda på mycket mer än de utspädda som jag skrivit om här! Vill även passa på att tacka Tomas Karlsson för proverna!

På lördag drar jag ner till Falkenberg Öl & Whiskymässa. See you there mate!
/Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram