Historian startar redan på mitten av 1800-talet med en ensam pionjär. Det var då Kapten James Sedgwick seglade mot Godahoppsudden. Han startade J. Sedgwick & Co nio år efter det och blev hovleverantör av sprit, tobak och cigarrer. 1886 köptes destilleriet i Wellington för att destillera brandy.

Mellan 1989 – 1991 flyttades företagets whiskyproduktion från R & B Distillery i Lyndoch, Stellenbosch, till destilleriet i Wellington.  Men det var inte förrän 2003 som destilleriet fick sitt nuvarande namn.

Three Ships Whisky, Sydafrikas enda Single Malt, lanserades i November 2003 med en utgåva på 6000 flaskor som sålde slut på bara ett halvår. ”We know South African connoisseurs appreciate a good single malt, but we did not know how well they would react to one produced locally”, säger Marcel Swain, Brand Manager, ”Clearly there is a demand for first-class, affordable whisky, and what better way than to offer this exceptional single malt as part of a limited collector’s edition.”

Denna 10-åriga whisky är en kreation av master distiller Andy Watts som jobbar på The James Sedgwick Distillery i Wellington vilket också är hemmet för whiskyn i flaskan. Den är lagrad på amerikanska ekfat och har en alkoholhalt på 43 %.

Doft:
Mycket malt i doften inledningsvis som sedan följs av gräsiga toner och blommiga toner av honungsljung. Frukter som päron och plommon ligger i bakgrunden.


Smak:
Söt, mjuk och len smak med mycket maltighet och honungsinlagda aprikoser rullade i kokos. Friska gröna äpplen med karamell går sedan över i lite gummi-, tobaks- och lätta röktoner.


Finish:
Något eldig men mjuknar snabbt upp i en avtagande trä-gräs-tobaks-äppleton.


Sammanfattning:
Första gången jag smakade whisky tyckte jag att den var mycket inkapslad och hopknuten. Den lämnade inte ut mycket av varken doft eller smak. Idag när jag haft lite mer tid att känna på whiskyn tycker jag att den blommar ut och blir riktigt god. Den har en härlig maltighet genomgående i både doft och smak som är fantastisk. Frukt och blommor är väl integrerat med lite tyngre tobaks- och gummitoner på ett elegant sätt. Jag måste säga att jag blev lite förvånad idag. Detta är ju en grym whisky, men den kräver tid och omsorg och den ska nog provas ensam.

Jag vill också passa på att tacka Tomas Enjin för detta sample! Stort Tack!

Trevlig Helg!   

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram