Det är frihetskrigshjälten General William som gett inspiration till den här utgåvan. År 1777 utmärkte General Woodford sig när han blev sårad i slaget vid Brandywine Creek i Pennsylvania och Woodford County blev därefter uppkallat efter honom. För att hedra hans uppoffring för nationen skapades den första Kentucky Straight Bourbon Whiskey som slutlagras på amerikanska brandyfat. Whiskeyn ingår i Woodford Reserve Master Collection som introducerades år 2006 och har med varje lansering hämtat inspiration från de traditioner och rika arv som omger dess historiska destilleringsplats.

För att få kallas en Kentucky Bourbon måste råspriten lagras på nya kolade ekfat. Vilket i sin tur gör att brandyfaten inte följer dessa regler och därför är Woodford Reserve Master Collection Brandy Cask Finish alltså inte en bourbon per definition. Alkoholhalten ligger på 45,2 %. 
Doft: En gräddig doft av majs och rostad ek tonar upp sig. Det dyker upp toner av nagellack och torkade persikor tillsammans med mandelkubb och timjan. Jag känner en mjuk vaniljton i bakgrunden som blandas med kryddig nejlika och svartpeppar. 

Smak: Mjuka honungstoner med vaniljstänk går över i rostad ek, lätta sötlakritstoner och torkade aprikoser och romgrädde. En riktigt söt och gräddig ton lägger som en hinna på tungan samtidigt som det dyker upp kryddiga toner som svartpeppar, timjan och tydliga violtoner.  

Finish: Violen kommer fram tillsammans med gräddig fudge och mandelkola. Det går sedan över i choklad och rostad ek. 

Sammanfattning: Jag tycker doften kändes lite spritig men ändå behaglig. När jag väl smakar på den så blir upplevelsen mycket annorlunda, mer komplexitet och balans i smakrik palett. Det jag gillar riktigt mycket är en framträdande violton i smaken tillsammans med den rostade eken och den söta lakritsen. Det faktum att den är finishlagrad på brandyfat, tycker jag, ger en extra dimension i glaset vilket är intressant och mycket trevligt. För dig som gillar bourbon är detta ett skönt inslag som du borde testa. Med några droppar vatten jämnar man till balansen i doften men smaken tar lite stryk tyvärr, så jag skulle rekommendera att skippa det även om doften kanske känns lite kantig.

Trevlig Helg! 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram