För tre år sedan anordnade jag tillsammans med min far och min syster ett event som vi kallade World Whisky Tour, WWT. Tanken var att prova lite skön whisky från olika delar av världen och äta lite god mat. Vi bestämde att vi skulle göra en helg av det och började redan på fredagen med en fin middag. Efter det hade vi en chokladprovning med olika sorters tryfflar och chokladsorter. Sist men inte minst en lättare provning med fyra skotska whiskysorter. På lördagen började vi med en mycket njutbar stund på en relaxavdelning med bastu och bubbelbad. Vi drog sedan vidare hem till mig för att äta en lyxig viltköttsmiddag och avslutade med en whiskyprovning.

Här ser du vad vi provade vi på WWT-08 samt slutresultatet av vår bedömning.

Amrut Peated Cask Strength, Indien
Sullivans Cove Bourbon Cask, Australien
Nikka Yoichi 10Y, Japan
Woodford Reserve, USA

Mackmyra Första Utgåvan, Sverige
Bushmill 16Y, Irland

Far introducerade oss för den indiska whiskyn Amrut som slog med storm och vann. Jag introducerade den australiensiska whiskyn Sullivans Cove som också gav stående ovationer och kom tätt efter på en andra plats. Det är verkligen två fantastiska whiskysorter som är något man borde ha provat om man tycker om whisky.

I helgen som varit anordnade vi för andra gången detta event och det har ju hänt mycket i whiskyvärlden sedan dess. Många nya destillerier har öppnat över hela världen och många av de nyare destillerierna har redan börjat få ut lite whisky på marknaden. Detta år var vi även aningen flera deltagare och hade fler sorter att prova. Både kunskapen och intresset har ökat sen sist och vi har utvecklats i både smak- och luktsinne.

Upplägget var ungefär likadant, en helg i lyx. Fredagen började med att besöka restaurangen Saddle and Sabre i Stockholm. Där avnjöts en delikat middag, jag och Tussilago åt Bisonentrecote som var fantastisk.  Några bourbon som provades under kvällen var Rebel Yell, Lone oak, Jack Daniels  Saddle & Sabre  Limited Edition Single Barrel, Rittenhouse Rye, Mellow Corn, Knob Creek och Elijah Craig. Sedan avlutades kvällen med en whisky på Queens Head.

På lördagen hade vi självaste provningen som var uppdelad i två flighter. Första flighten var tema Europa och det var förbluffande gott. Andra flighten var resten av världen och den hade, i alla fall för min del, högst förväntningar.  Under kvällen åts det även denna gång en viltköttsmiddag. Björnköttsfyllda piroger till förrätt, älgtjälknöl till huvudrätt och en vinbärskompott med romgrädde till efterrätt. Under kvällen utkämpades även ett Whisky-Jeopardy som min syster hade gjort med stor finess! Vinnaren av denna frågesport blev inte mindre än jag själv, 2600poäng, med Tussilago hack i häl, 1700poäng. Resten av gänget hamnade på minuspoäng 😉 Min syster stod för lokal och husrum med mat och hela kittet. Tack för det, kära syster. Utan dig hade denna helg inte blivit så otroligt fantastisk som den var!

Dessa whiskysorter provades och rankades i år:
1. Yamazaki 18Y, Japan
2. Sullivans Cove Port Cask, Australien
3. Mackmyra Special 04, Sverige
4. Hammer Head 89, Tjeckien
5. Sazerac Rye, USA
6. Amrut Peated Rum Cask, Indien
7. Millstone Peated, Holland
8. The English Co. Chapter 11, England
9. Armrorik, Frankrike

Som vinnare står alltså Japan i år och Sullivans Cove håller sin starka andra placering. Mer oväntat är nog att Amrut glider ner på en svag sjätte plats. Kvällens jokrar får väl bli Sverige och Tjeckien som överraskade och la sig på tredje och fjärde plats.  I mitt hjärta ligger fortfarande Australien som etta och jag tycker även att både Tjeckien och Indien förtjänar en högre placering men det är ju bara vad jag tycker.

Hörs på fredag om inte tidigare!

 
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram