Ikväll gör jag ett återseende på det holländska destilleriet Zuidam. Jag kommer inte gå in närmare på destilleriet, istället hänvisar jag till recensionen om Millstone, från den 13 januari 2012. *Klicka här för att läsa den*

Jag provar alltså deras rye som då är en whisky gjord på större delen råg. Rågwhisky förknippas mestadels med USA men ibland även Kanada. Det var före förbudstiden som rågwhiskyn hade sin stortid i USA.  Till och med George Washington destillerade sin egen rågwhisky i Mount Vernon där han bodde innan förbudstiden. Runt år 1920 kom sedan förbudstiden som ett slag i ansiktet för hela whiskyindustrin, vilket alltså innebar totalt spritförbud i de flesta stater i USA. Rågwhiskyn har egentligen aldrig hittat tillbaka utan ligger i skuggan av den bourbon som tillverkas i massor. Det är inte för än nu på senare år som den långsamt börjar komma tillbaka.

Man brukar beskriva det som att där bourbon är söt, skotsk whisky är rökig så är rågwhisky kryddig. Huruvida det stämmer överens med verkligheten idag låter jag vara osagt. På Systembolaget finns det inte mycket rågwhisky och de som finns är inte jättebilliga, dock är samtliga väldigt goda.

För att få kallas rågwhisky, om man ser det utifrån USA:s bestämmelser, så ska den innehålla minst 51 % råg. Hur reglerna ser ut för rågwhisky i Holland har jag ingen aning om. Vanligtvis används majs och korn som resterande ingredienser. Det destilleras upp till en alkoholhalt på 80 % och ska fyllas i nya amerikanska ekfat kolade på insidan med alkoholhalt på max 62,5 %. När rågwhiskyn har lagrats mer än två år får den privilegiet att kallas ”Straight” som ”Straight Rye Whiskey”

Ikväll blir det alltså Zuidam Dutch Rye som är lagrad i 5 år på ekfat. Den har en alkoholhalt på 40 %.

Doft:
Här finns det fruktiga toner av syrliga aprikoser och övermogna päron samt lite nagellack. Därefter kommer det en hint av svart- och vitpeppar tillsammans av en aning anis och vanilj.


Smak:
Det första jag känner är bittermandel och mjukt cederträ som sedan efterföljs av svaga kryddiga toner av chili, peppar, nejlika och vanilj. Lätta dolda fruktiga hintar finns i bakgrunden.


Finish:
Det avslutas med torrt trä, brödtoner, vanilj och körsbär i en mjuk symbios.

Sammanfattning: En synnerligen intressant whisky, inte alls lik en traditionell amerikansk rågwhiskey. Mycket mera frukt precis som jag känner igen när det gäller Zuidam Distillery. Det känns att det är en ung whisky som har en bit kvar innan den är helt klar. Men visst finns det potential precis som i syskonet Millstone från samma destilleri. Men som jag sagt innan, om jag inte missminner mig, en något högre alkoholhalt är att föredra och ett par års lagring till.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram