Jag har recenserat en hel del olika sorters *Rom* men innan förra veckans inlägg om *English Harbour* så var det ett bra tag sedan. För ungefär 2 år sedan recenserade jag några sorters rom buteljerad av Blackadder i deras serie Raw Cask Rum. Jag kan inte sälla mig till den normale romdrickaren då jag i grund och botten är whiskyälskare och dessutom gillar mer ruffa typer av drycker. Så när jag pratar om rom är det ofta single cask-utgåvor som ofta är lite obskyra, konstiga och mer whiskyliknande. Inte alls den ”normalkaraktäristiska” typen av rom som är söt, len och sockrig.

Dagens buteljering ingår även den i serien Blackadder Raw Cask Rum och kommer från Jamaica. Jag har tidigare skrivit om *The Rum Swedes Jamaica 2000* där du kan läsa lite historia bakom rom från Jamaica. I mitt glas har jag nu en rom destillerad i september år 2000 som fått vila på ett bourbonfat i 14 år. Den buteljerades av Blackadder i april år 2015 på 242 flaskor med en alkoholhalt på 59,4 %.

Doft: Här finns det mycket arrakstoner med tydliga drag av saffran, vitpeppar och mandariner. Det dyker upp punschpraliner i mixen tillsammans med toner av rostad kola och lakrits. I bakgrunden hittar jag även en ton av banan och ananas med vanilj och torkat hö.

Smak: En mjuk honungslik känsla infinner sig i munnen och sprider sig men plötsligt slår det till och det exploderar. Det är en kaskad av smaker som jag närmast kan härleda till rökiga arraksbollar med chili och vitpeppar studsar omkring. Det dyker även upp toner av saffran, vanilj och kolad ek tillsammans med lakrits och mandariner.

Finish: Länge och väl sitter eftersmaken i. Det finns en känsla av rökighet eller kanske snarare bränt trä tillsammans med vanilj, lakritsrot och lätta stänk av ananas och mandariner.

Sammanfattning: Det är en lurig rom det här då jag får en riktigt skön och harmonisk upplevelse i doften. Det är verkligen ett glas jag kan sitta länge med och bara dofta på. Mycket olika dofter som integrerar balanserat med varandra. När jag sedan smakar så få jag initialt exakt samma harmoniska känsla. Men helt plötsligt exploderar det i munnen och det är här det verkligen börjar bli intressant. Romen växlar upp och går från lugn och skön till vild och kaxig på bara en sekund. Den sprudlar av smaker till höger och vänster utan direkt balans med med några droppar vatten tyglas karusellen en aning och det lugnar ner sig. Kryddorna finns fortfarande där men har gått in i en symbios med övriga smakerna. Med lite experimenterande med droppande vatten tror jag man får hitta sin egen balans och nivå. Den klarar en hel del vatten så boka av allt du ska göra den kvällen för med denna kan du sitta länge!

Just denna buteljering ska vara slutsåld, enligt *Clydesdales hemsida*, sedan en tid tillbaka men på kommande *Falkenberg Öl & Whiskymässa* så kommer Clydesdale att ha med sig en annan buteljering av rom från Jamaica. Jag rekommenderar verkligen att du testar för är den i närheten av Jamaica Rum 14yo Blackadder Raw Cask Rum så är den bra!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram