Destilleriet Bielle ligger på ön Marie Galante, som tillhör området Guadeloupe. Det är en frank koloni, 1635 hamnade området under franskt styre förutom korta perioder under 1700-talet och 1800-talet då området ockuperades av Storbritannien. Åren 1813 till 1814 tillhörde området formellt Sverige. Efter Freden i Paris år 1814 återfick Frankrike kontrollen över Guadeloupe.

Marie Galante kallas ”the island with 100 mills” och har alltid varit en ön med mycket sockerrör. Destilleriet Bielle grundades i början av 1800-talet men familjen Bielle var verksam redan på mitten av 1700-talet då familjen ägde och drev ett kaffeplantage. Pappa, Jean-Pierre Bielle var doktor och hans fru, Valetine Lacave, var mor till hans fyra barn. Kaffeplantagen hade 32 anställda bönder.

1812 dog Jean-Pierre och verksamheten togs över av den äldsta sonen, Nicolas Bielle. Han och hans bror Maxmillian öppnade en sockerfabrik. Nicolas dog i slutet på 1840-talet och på grund av lite oklara händelser de efterföljande 10 åren så auktionerades hela verksamheten ut. En herre kallad Espanet tog över i augusti 1857.  Espanet tog senare, 1868, över hela gården som bestod av 52 hektar. 

1882 tar ernest Bourjac över hela gården och verksamheten i betalning för skulderna som Fernand Espanet hade. Efter detta finns inte mycket information mer än att George Bazile tog över 1923.

1940 har Bielle en produktion på 130 hektoliter ren alkohol, som motsvarar 26000 liter 50 % rom. Produktionskapaciteten ökar senare när Paul Rameaux tar över verksamheten. 1975 har Bielle en produktion på 2000 hektoliter ren alkohol, motsvarande en liten bit över 330000 liter 59 % rom.

Marie Galante attraherar varje år naturälskare. Destilleriet använder gamla traditionella metoder när de framställer sin jordbruksrom med ren sockerrörsjuice. Det är ett av få destillerier i Karibien som uppfyller miljöbestämmelser av en viss metod för att behandla dess restprodukter, processen kallas fytoremediering. Hur funkar det då? Restprodukten tas emot i en naturlig bassäng vars växter odlas med organiskt material. Där finns en vegetabilisk svamp som bidrar med evapotranspirationen till fullständig behandling av restprodukterna.

 

Bielle Blanc är en ljus rom gjord av sockerrör som valts ut för kvaliteten på deras juice och en bra ingrediensen i drinkar. Alkoholhalten ligger på 59 %.

Doft: En gräddig ton av majs och ananasjuice blandas med kryddig kummin och anis. Plommontoner lyser igenom tillsammans med övermogna röda äpplen.  

Smak: Plommontonerna blandas med kummin, mandel och svartpeppar. Det finns en ton av enris och mörka bär. 

Finish: Sträv pepprig hetta stryks ut i plommonlikör och malört. 

 

Bielle Small Batch 2001 är en mörk rom. Den är lagrad 14 år på ex-bourbon fat och buteljerad på 45 %.

Doft: En arrakdoft tonar upp ur glaset tillsammans med lätta toner av saffran, nejlika och vanilj. Mörk choklad med apelsin och mint blandas med rostad ek, kolatoner och punsch. 

Smak: Rostade hasselnötter blandas med arrakstoner och marsipan. Det finns en skön ekfatskaratär och kryddor i form av nejlika, kardemumma, muskot och svartpeppar. Jag känner även här plommontoner men även aprikos, apelsin och björnbär. Det finns en underliggande saffranston i bakgrunden tillsammans kakao och lätt tobak.  

Finish: En vaniljbomb exploderar och avger svartpeppar, tobak och rostad ek. 

 

Bielle Vintage 2007 är också en mörk rom. Den är lagrad på ex-bourbonfat sedan 2007 och sedan buteljerad 2014. Den ska illustrera den enkla men komplexa stilen av Bielles gamla jordbruksrom. Rommen är buteljerad vid fatstyrka på 57,3%.

Doft: En ganska dov och stängd doft till att börja med. Det kryper fram arrakstoner tillsammans med ananasjuice och träkoda. Kryddiga toner i form av nejlika, saffran och vitpeppar dyker upp och blandas med plommon, aprikoser och dadlar. Rostade ektoner med vanilj finns i bakgrunden. 

Smak: Fräsch smak av gräs och apelsinkola. Det dyker upp svartpeppar tillsammans med jäst banan, hasselnötter och kanderat socker. Tonerna av arrak och punsch ligger lite i skymundan men kryper fram mer och mer. Mer frukt dyker upp i form av ananas, madariner och plommon. I bakgrunden gäller jag en hit av tobak och anis. 

Finish: Pepprig vaniljkola med lakritsrot och jordkällare som sakta går över i arraksbollar och kaffe. 

 

Sammanfattning: Vit rom har aldrig riktigt varit en favorit och inte heller idag, visst har den fina kvaliteter men jag går inte riktigt igång på det. Mörk lagrad rom däremot tycker jag är fantastiskt gott. Var det gäller Bielle Small Batch 2001 så tycker jag det var en mycket komplex och välsmakande rom. Välbalanserade dofter och smaker ger en riktigt bra upplevelse, dock blev den lite fadd med några droppar vatten. Så skulle rekommendera att inte testa det. Bielle Vintage 2007 är dagens favorit, en fatstark och komplex rom som till en början inte gav mycket till intryck. Efter lite värme och vatten så nådde den sin yttersta potential. En otroligt bra balanserad komplexitet och ett djup som vem som helst skulle kunna drunkna i. Doft- och smakpaletten stack ut lite mot sin motståndare och imponerade stort. Vintage 2007 är dessutom den billigaste flaskan i uppställning vilket bara är till dess fördel. Alla dessa tre ska finnas att köpa genom Clydesdale på Systembolaget, så passa på!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram