Idag tänker jag lägga den andra rombuteljen som Svenska Eldvatten släpper på måndag under luppen. Den kommer från Jamaica och Hampden Distillery.

Hampden Estate är en av de största ägorna i Jamaica och välkänd i hela världen för deras kraftfulla rom. De är även känt för att ha de bästa sockerrören och för att de får ut mest ton socker per sockerrör.
Det ligger placerat i hjärtat av ”Queen of Spain Valley” på Jamaica med ett område på ca 3500 hektar. Under den senare delen av 1700-talet ägdes Hampden av skotten Archibald Sterling. Han lät bygga ett enormt hus 1779 där hela bottenplan fungerade som rombutik fram till tidigt 1900-tal.

Hampden Estate är djup rotad i jamaicansk historia då de grundade The Hampden Presbyterian Church runt 1824, som var den första av dess slag i Jamaica.

Under första världskriget upprättades hamnen i Falmouth av just Hampden för att säkra ett transportsätt av sitt socker och romen. Hamnen fungerar idag som en inkörsport för världens största kryssningsfartyg ”The Oasis of the Seas”. Hamnenbyggnaderna används numera som en stor turisthubb. Delar av Hampden Estate har även donerats för att bygga skolor, hus och andra användbara saker.

1827 kom D.O Kelly –Lawson över ägarskapet. Senare ärvde hans dotter Ena Kelly-Lawson Hampden Estate. Hon hade gift sig med Mr Farquharson som tog över när hon senare dog. Familjen Farquharson drev hela verksamheten fram till 2003 när Jamaica Suger Company of Jamaica tog över. Under den här tiden exporterades romen exklusivt till England och Skottland.

2009 tog Everglades Farm Ltd över Hampden Estate. De lovade att hålla hårt i traditionen av de gamla familjevärderingarna och pumpade även in en ansenlig summa pengar. Detta skapade hopp för folket i regionen och för ekonomin. Många av Hampdens kunder har varit stammisar där i över ett halvt decennium och är tacksamma att de gamla familjevärderingarna kvarstår.

Romen jag har i glaset idag är destillerad i september 2000 och har legat 12 år i en bourbon barrel. Den är buteljerad på 185 flaskor med fatstyrka vid 58,4 %. Romen innehåller inga färgämnen och är inte kylfiltrerad.

Doft:
Otroligt mycket dofter, här finns en tydlig arraksdoft med punschpraliner och kanderad sockervadd. Djupare in hittar jag mosad banan, vanilj, apelsinskal, sockerkaka, kakao och en lätt saffranston.

Smak:
Inledningsvis kommer en mjuk våg av arrakshonung med kolanötter, vanilj och äpplecider. Senare kommer lite kryddigare toner av saffran, nejlika och förvånansvärt mycket russin!

Finish:
Eftersmaken sitter i väldigt länge och det finns toner av apelsinskal med arrakskrut samt vanilj och lätt trä.

Sammanfattning:
Även denna buteljering från Svenska Eldvatten är riktigt bra. Den är inte så söt som rom kan vara men den är mycket sötare än Guyana 2003 som jag testade häromdagen. Romen har en riktigt fin komplexitet som står sig och utvecklas med några experimentella vattendroppar. Den sköna doften skulle jag kunna sitta med en hel kväll. Hela känslan jag får i kroppen är exotisk och det känns verkligen som jag sitter på en sandstrand omgiven av annanasfält och palmer med kokosnötter. För min egen personliga smak så skulle jag nog hellre välja Guyana 2003 men Jamaica 2000 ger en så underbar känsla i kroppen att jag bara måste ha en flaska!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram