Grainwhisky har jag bara provat på en gång eller snarare bara en sort, Port Dundas 10y, och det var flera år sedan. Det är en whiskytyp som jag har undvikit eftersom jag inte tyckte det var så gott. Sista dropparna av min Port Dundas var dock njutbara, vad jag kommer ihåg, så nu tänkte jag ge mig in i matchen igen. Det är inga dåliga pjäser jag ger mig på heller då båda kommer från 1960-talets början och har en ålder runt 50 år båda två.

Första whiskyn
kommer från The North British Distillery som grundades 1885 av en grupp affärsmän. Andrew Usher, som var en av de första som introducerade blended whisky på marknaden, var en av dessa affärsmän. Det tog två år innan produktionen startade och genom åren växte destilleriet till att bli Skottlands näst största grainwhiskydestilleri. De har en produktionskapacitet på cirka 64 miljoner liter per år.
Destilleriet ägdes innan av North British Distillery Co Ltd. År 1993 gick verksamheten över till Lothian Distillers Ltd. Det var ett samarbete mellan Edrington Group och Grand Metropolitan plc. (Ännu en föregångare till dryckesjätten Diageo) för att kunna ta över efter North British Distillery Co Ltd.
Destilleriet producerar grainwhisky till många olika kända blendsorter som t ex Chivas Regal, Cutty Sark, Famouse Grouse, J&B och Lang´s. De producerar även andra spritsorter som vodka och gin.

Andra whiskyn
kommer från destilleriet Girvan som är ett relativt ungt destilleri. William Grant & sons Ltd byggde destilleriet så sent som 1963. Samma företag byggde ganska nyligen ett nytt maltwhiskydestilleri, Ailsa Bay, precis intill Girvan som Prins Charles invigde i januari 2009. Det tog nio månader att bygga destilleriet, precis lika lång tid som det tog att bygga Girvan för nästan ett halvt decennium sedan. Girvan ligger i regionen Lowlands där det stängts många destilleri genom åren. Ett av dessa är t ex Ladyburn som var ett verksamt destilleri som låg på Girvans fabriksområde mellan 1968 och 1975. Girvan har en kapacitet på cirka 15 miljoner liter per år.

Whiskyn i första glaset är destillerad 1962 på North British Distillery. Den är lagrad i 50 år på ett hogshead som gav 168 flaskor med en alkoholhalt på 45,2 %.

Doft:
Kraftigt söt doft slår upp i näsan. Ananas, gammaldags vaniljglass, maskros och hö är det första som dyker upp. Efteråt följer gräddig smörkola med passionsfrukt, honungsmelon och blåbär.


Smak:
Sträva mintiga trätoner sprider sig i munnen med en rejält tilltagande ekig sötma och vanilj med lakritsrot och ananas. Något som närmast i minnet påminner om persilja blåser förbi tillsammans citrus och en fortfarande ihållande ekighet.


Finish:
Mjukt peppriga och kanderade chilimandlar med vaniljglass och bittra träiga drag. Eftersmaken stannar kvar i munnen väldigt länge men klingar ut i söt vanilj mer och mer allteftersom tiden går.

Whiskyn i andra glaset är destillerad i april 1964 på Girvan Distillery. Den är lagrad i 48 år på ett sherryfat och de släpptes endast 72 flaskor här i Sverige med en alkoholhalt på 47,9 %.

Doft:
En dov sötma med torkade frukter som persika och plommon. Senare kommer lättare ekiga drag med mintapelsin och julkryddor som nejlika och kanel.

Smak:
Här inleder en mjuk sötma som nästan drar åt en tyngre rom (Caroni?). Citrus och nejlika följs av ingefära, kaffetoner och kakao.

Finish:
Här finner jag verkligen en ekighet men den är mjuk och härlig. Det går sedan över i citronbeska toner, chilinötter och mörk choklad.


Sammanfattning:
Det här är riktigt gammal whisky som har väldigt bra balans och komplexiteten är riktigt grym. En påtaglig ekighet tar över mycket av North British- utgåvan men jag gillar mycket ek och den lämnar ändå mycket plats åt massa annat. Girvan- utgåvan hade en lättare ekighet och drog tydligare åt Caroni-hållet, alltså mot tyngre rom. Grainwhisky, tycker jag, har en ganska tydlig karaktär i jämförelse till maltwhisky. Det är verkligen något jag har fått lära mig att tycka om, för första gången tyckte jag inte det var speciellt gott. Det är fortfarande inte den typ av whisky som jag skulle föredra men dessa utgåvor har båda många drag som jag gillar skarpt.

Ha nu en riktigt Glad Påsk!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram