Ardbeg Kelpie är destilleriets senaste utgåva som kommer släppas på Ardbeg Day på Feis Ile-festivalen i början av juni. Då kommer det vara en utgåva nedvattnad till 46 % men för medlemmar i Ardbeg Committee så släpptes nyss en specialrelease utav Kelpie, som jag testar idag. Namnet Kelpie kommer från en legend om en havsdemon som lever i Atlanten, utanför kusten på Islay. Det sägs vara en hamnskiftare, som kan byta skepnad, och beskrivs oftast i skepnaden av en häst eller kentaur. 

img_20170410_173342_370

Kelpie är en blandning av whisky lagrad på ex-bourbonfat och nya Black Sea Oak-fat, där det senare är fat från Adyghe Republic i Ryssland av rysk ek. Det är en no-age-statement-whisky så det man kan vara säker på är att den troligen inte är så gammal. Committee-releasen är buteljerad på 51,7 %, som sägs vara nära fatstyrka. Hur nära vet vi dock inte.  

 

Doft: En ung ryckande sotig rökighet blandas med vanilj, maltsötma och jordiga blåbär. Det dyker upp mycket havssälta, rep och soltorkade fisknät som går över i en kompott med vaniljglass, torkad neljika, kolad ek och bränd kanel. I bakgrunden finns hela tiden den sotiga rökigheten tillsammans med vanilj och blöt kolad ek. 

Smak: En svartpepparstorm blandas upp med vanilj, chilichoklad och torvrök. Det finns kanel, nejlika och puffar av kardemumma som blandas med torkad aprikos, hasselnötter, björnbär och tuggtobak. Tydliga toner av hårt kolad ek, bränt smör och gummisnoddar går över i torr kanel. I bakgrunden ligger torvrökselden och pyr hela tiden.   

Finish: Svartpepparn håller i sig men ger vika för torvrökt vaniljfudge och rostad ek. Det mynnar ut i rostad mandel och vanilj.  

Sammanfattning: Onekligen en yngling till whisky men inte fy skam, tycker jag. Den är spretig, torvrökig och kaxig, vilket jag tycker om. Whiskyn har en stor doft- och smakpalett med komplexitet och ett djup som är bra men den var lite tunn i smaken i den bemärkelsen att det kunde hänt mer längre tid. Smaken stannar av ganska tvärt och torvrökspepparstormen mojnade men det är fortfarande en väldigt trevlig whisky. Absolut inte det bästa som gjorts på Ardbeg men helt klart värt att dricka och njuta av!

Glad Påsk och Trevlig Långhelg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram