Malt by Tusse

Nu har äntligen Balcones #1 Texas Single Malt Whisky släppts på Systembolaget!
En whisky som jag länge varit nyfiken på då jag gillar både deras Baby Blue och Brimstone.

Här är vad Fredrik skrev om dessa förra året: Balcones Baby Blue VS Balcones Brimestone


Balcones historia började för 
fem år sedan när Chip Tate bestämde sig för att lägga ner planerna på att starta ett bryggeri och istället satsa på att göra whisky. Det dröjde bara några månader innan Balcones Distilling var grundat och man hade fått tag på en gammal verkstadsbyggnad i Waco. All inredning revs ut och man började bygga sitt destilleri från scratch. De tillverkade allt från jäskar och värmeväxlare till spritpannor och kylare för hand. Resultatet blev att de fick en unik utrustning som är skräddarsydd för deras lokal och ändamål. Kort och gott kan man säga att Balcones whisky verkligen är ”hand crafted” av entusiaster som lyckades ro iland sin dröm att starta en whiskytradition i Texas!

Den här whiskyn är lagrad på både amerikanska ex-bourbonfat och 20-liters franska ”yard aged oak”-fat. I USA finns inga bestämmelser för hur gammal en whisky måste vara för att få kallas whisky, och det står heller ingen ålder på flaskan. Efter lite efterforskningar på internet så hittade jag en liknande batch som var lagrad 8 månader på ex-bourbon och sedan 6 månader på fransk ek, så jag tippar på att mitt exemplar är lagrad på liknande sätt. Whiskyn är inte kylfiltrerad och man använder sig heller inte av tillsatta färgämnen.

Balcones #1 Texas Single Malt Whisky
Texas, USA
Ålder: Ospec., 52,2%
Batch: SM12-6 Datum: 21-08-2012

Doft: Först känner jag smörig gräddkola och kanske stekta salta kantareller, men även en lite dov fatkänsla och brandrök finns i bakgrunden. Sedan kommer sötman på vad som känns som ett lite finurligt sätt. Mogna päron och torkad papaya blandas med vanilj och plommon. Den känns sockrig utan att för den sakens skull vara för söt.

Smak: Den börjar med en släng av tydlig och lite oljig fatsmak med en nypa salt, för att blomma ut i ett lite kort men intensiv fruktighet. Mest påminner det om saften som samlas i botten på en skål med fruktsallad. Jag hittar bland annat päron, inlagda persikor, vindruvor, äpple, mandarin och mer päron.

Finish: Ett skimmer av rinning honung lägger sig över tungan och gör det svårare att urskilja de olika smakerna för sig, men buntar istället ihop allt till ett fint avslutningspaket som ligger kvar i munnen ganska länge. Som en extra knorr innan smaken dör ut uppenbarar sig en lätt bris av aska som påminner lite om deras rökiga majswhisky Brimstone.

Sammanfattning:
Jag har väntat på att få provsmaka den här ett tag och visste inte riktigt vad jag förväntade mig. Kort och gott kan jag säga att jag är imponerad!

Man kan känna vissa tecken på att det är en ung whisky, men den är välbalanserad och smakerna flyter ihop bra med alkoholen utan att den känns spritig. Balcones har gjort allt rätt med sin #1 Texas Single Malt och de verkar som att de har utnyttjat det skiftande Texas-klimatet på bästa sätt.
Klimatet och de små faten gör att Balcones kan och experimentera och få fram olika resultat realtivt snabbt, och jag är väldigt nyfiken på vad mer de kan hitta på. Först var jag lite skeptisk till priset (899kr) då jag vet att den kostar runt $60 i staterna, men efter att ha smakat så hamnar den definitivt på ”flaskor-som-inte-får-ta-slut-hyllan”!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram