”Made in America” by Tusse, del 9.
Balcones True Blue 100 Proof, Texas, USA
No Age Statment, 50,2 %.
Batch: TB100 12.2, datum 2012-08-14
(Förmodligen när den är destillerad)


Balcones True Blue 100 Proof är både starkare och vad jag förmodar något äldre än sitt syskon Baby Blue. Den är utvald från samma fat som blir True Blue Cask Strength men är utspädd till 50 %, eller ”100 Proof” som det heter i Amerika. Anledningen till att det blev just ”100 Proof” är för att den gamla kvalitetsstandarden ”Bottled In Bond” krävde att bourbon som ville uppfylla standarden var just 100 Proof (50%). Förutom att det är en alkoholhalt som både tillåter den att drickas som den är och att experimentera lite med vatten så hoppas man att namnet även att locka till sig bourbon- entusiaster lite extra.

Vill du läsa mer om de andra utgåvorna från Balcones vi testa här på bloggen så följ länkarna nedan:

Balcones Baby Blue vs Balcones Brimstone

Balcones #1 Texas Single Malt

Doft: Solvarmt trä är det första jag kommer att tänka på. Som en gammal grånad ladugårdsvägg en solig och varm sommar dag ungefär. Bakom denna vägg finns ganska mycket vaniljfudge och sirap, men också en hel del blommiga influenser som ljung och kaprifol. Förmodligen så är det alkoholhalten som bollar runt med mig, men jag tycker även känna något kryddigt över den, nästan lite som en rågwhisky. När jag lyckas tränga lite djupare så hittar jag fler signifikanta lite sötsliskiga majstoner.

Smak: Smörigt och pepprigt trä får en syrlig påhälsning av mandarin och apelsin. Något sött och segt som gräddkolasmet ligger i botten och små hintar av eukalyptus kan anas.

Finish: Först här tycker jag att man känner av majsen mer distinkt. Saltad och rostad majs, lime och lite aska ligger kvar ganska länge. Blommigheten kommer fram lite mot slutet men är svårt att beskriva som annat än blommig.

Sammanfattning: Om jag jämför med Balcones Baby Blue, som jag har mitt andra glas framför mig som referenswhiskey, så vinner True Blue utan pardon. Den känns mer färdig, bättre balanserad och har en alkoholstyrka som gör att whiskeyn känns livlig utan att bli bråkig. Likt Baby Blue är den gjord på 100 % rostad blue corn, men den är inte lika oljig och ger ett mer ”vuxet” intryck.

Jag vill även passa på att tacka Cask Sweden för provet! Stort Tack!
Ha de bra
/Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram