The Balvenie Triple Cask är en serie som innehåller tre olika åldersbestämda utgåvor, 12 år, 16 år respektive 25 år. Den lanserades på Travel Retail-utgåva runt år 2013. Triple cask-serien är en kombination av Balvenie’s tre mest traditionella fattyper. First fill-bourbonfat, refill-bourbonfat samt first fill-sherryfat. Faten lagras separat och blandas sedan ihop i en stor så kallad Marrying Tun, där whiskyn får gifta ihop sig i cirka ett halvår.

Destilleriet har sedan innan en standardbuteljering som heter Doublewood, som man gör på samma sätt men som endast innehåller två olika fattyper. Med Triple Cask har man alltså tagit det ett steg längre.

Dessa äktenskap av whisky är gjorda till exakta recept som över tiden har förfinats av David C. Stewart för att säkerställa att varje blandning fångar destilleriets distinkta rika karaktär samt mjuka och honungsöta stil. 
 
Destilleriet har även infört en så kallad Peat Week där de en vecka varje år destillerar rökig sprit. Detta för att vara lite innovativa och hitta nya smaker till deras traditionellt sett mjuka orökta, honungstil. En utgåva som är på gång och sägs bli ett permanent inslag i Triple Cask-serien är Peated Triple Cask 14 yo. Men den som förväntar sig superrök behöver inte hoppa ur stolen och hurra, det är mycket lätt rökt whisky. 
 
Balvenie Triple Cask 12 yo är alltså en blandning av tre olika fattyper (se ovan) som fått giftas ihop sig innan buteljeringen på flaskor med alkoholhalt på 40 %.
 
Doft: Det dyker upp massor av maltig citrus och honung tillsammans med smörstekt rostbröd, solrosolja och mandel. Jag hittar vanilj, kardemumma, lätta lakrits- och lädertoner. I bakgrunden finns hötoner och mycket maltsötma.
 
Smak: Honungsmjuk maltsötma med en kryddaura. Lätta svartpeppartoner blandas med vanilj, kummin och mandelkubb. En skön gräddig ton dyker upp i symbios med frisk lemonad. Maltsötman och rikligt med fatkaraktär ligger i bakgrunden och ger whiskyn lite tyngd.
 
Finish: Här kommer mandeltonerna på riktigt, mandelmassa blandas med grädde och vitt rostat bröd, ja lite som en semla. Det går sedan över i en skön träig känsla och toner av kåda och vanilj.
 
Sammanfattning: Jag tycker detta är en bra whisky. Framförallt passar den på sommarhalvåret då den är mjuk och len. Den bjuder ändå på en hel del kryddor som absolut inte tar över utan håller sig i bakgrunden. Whiskyn är definitivt en som bara ska njutas av i gott sällskap. Det är ingen djupt komplex pjäs även om där finns både djup och komplexitet. Sett till mängd och pris så är den absolut värt ett köp när du är ute och reser.
 
Trevlig Helg!
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram