För fyra år sedan testade jag *Benromach 10-åring* här som FredagsWhisky, läs på länken <— Häromdagen fick jag ett sample från Symposion med dagens version av Benromach 10-åring vilket gjorde att jag blev lite nyfiken på hur den smakar idag. Idag tar jag tillfället i akt att testa även om smakminnet från förra gången inte riktigt sitter kvar så blir det intressant. Då tyckte jag att den var väldigt bra och prisvärd. Nu tycker jag….

Doft: En riktigt tydlig maltsötma blandas med lätt rökpuffar, aprikoser och torkad ananas. Det dyker upp citrussötma och mandelflan tillsammans med tobaks- och lakritstoner. I bakgrunden finns en svag hint av Ajaxrengöringsmedel och lavendel.

Smak: En oljig och honungsliknande sötma breder ut sig på tungan. Jag känner mandel, rostat kaffe, kolad ek och röda vinbär. Det dyker upp hintar av citrus, maskrosor och röda äpplen som blandas med kummin, kanel och svartpeppar. I bakgrunden ligger det en maltsötma hela tiden tillsammans med en dov rökighet.

Finish: Vaniljtoner blandas med mandelmassa som går över i chokladfudge.

Sammanfattning: Den här 10-åringen tycker jag fortfarande är väldigt prisvärd. Maltigheten i glaset tycker jag är det bästa tillsammans med den lätta rökigheten. Likt för några år sedan, när jag recenserade samma whisky, så tappar den lite i eftersmaken men i övrigt håller den måttet. Ingen superwhisky men den har de attribut som en whisky ska ha, komplexitet, djup och bra balans. Jag, som är en person som hela tiden letar nya utgåvor, whiskysorter och upplevelser, tycker det är lätt att man glömmer bort standardsortimentet trots att det finns en hel del bra och mycket prisvärd whisky där. Det är alltid kul att ta ett steg tillbaka och kolla på systembolagshyllan man alltid går förbi. Att ha en whisky i skåpen man bara kan njuta av och inte analysera sönder är ett måste och detta är en riktigt bra kandidat till det.

Trevlig Helg!

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram