På Feis Ile släpper alltid de olika destillerierna festivalbuteljeringar där de flesta destillerierna endast släpper dessa på plats på destilleriet. Undantagen är bland annat Ardbeg och Laphroaig som brukar göra ett större antal utgåvor som släpps runt om i världen. Många av destillerierna har en så kallad hand-filled utgåva, där man kan fylla sin egen flaska direkt från fatet. Dock har tjusningen försvunnit lite då det finns förfyllda flaskor av Hand-filled utgåvorna (dvs att man inte alls fyllde den själv). Men trycket är oftast hårt och för att undvika timslånga köer så gör man så.

Bowmore släppte i år, utöver sin hand-filled som tog slut fort, två stycken festivalbuteljeringar. En billigare 11-årig utgåva och en dyrare 27-årig utgåva. Det är den sistnämnda som jag har i glaset idag.

Bowmore 27yo The Fèis Ìle Collection 2017 destillerades 1990 och lagrad på portvinsfat. Det är en mycket begränsad utgåva på 200 flaskor med en alkoholhalt på 52,4 %.

Doft: En elegant rökighet blandas med havssalt och fudge. Det kryper fram portvinssötma tillsammans med toner av blodapelsin, nejlika och jättesvaga hintar av viol. Det finns rostad ek och malttoner i bakgrunden tillsammans med portvinssötman.

Smak: Mjuk honungslik känsla med lätta röktoner, vinsötma och svartpeppar följs av en kort hint av viol som går över i rostade hasselnötter, vanilj och portvin. Det dyker upp toner av inlagda plommon och dadlar. I bakgrunden känner jag den svaga hinten av viol tillsammans med malt- och portvinssötma.

Finish: Träkoda utblandat med portvin, rostad ek och choklad går över i vaniljviolglass och honung.

Sammanfattning: Den initiala doften gjorde mig inte alls imponerad, kände inte så mycket doft alls. Dock tog det inte mer än några minuter så öppnade whiskyn upp sig och blomstrade. Jag tycker att detta är en riktigt grym whisky. Den är mjuk, elegant och trevlig men har ändå en ruffighet. Det faktum att jag känner svaga violtoner gör bara saken ännu bättre, för det gillar jag medan många andra inte gör det. Jag tycker att whiskyn känns mogen och framförallt riktigt djup, portvinssötman tar inte över hela upplevelsen utan spelar en fin roll i en kombination av harmoni. Buteljeringen gick på 350 pund och folk köade utanför destilleriet från kl 17 dagen innan för att få tag på en flaska. Grattis till er som fick tag i den!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram