Midsommarafton är åter här och enligt tradition firas det för fullt genom hela Sverige med sill, färskpotatis och nubbe, givetvis ska jag inte vara sämre då det även här ska firas. Dagen till ära har jag öppnat en privatbuteljering från Box destilleri. Jag är delägare i ett antal olika fat från destilleriet och detta ett av dessa som nu har buteljerats. Nu när man äntligen kan välja att fira Midsommar med en hela uppsjö av svensk whisky så tycker jag man ska passa på, precis som jag tänker göra i väntan på midsommarlunchen som strax kommer serveras. 

Spriten har alltså destillerats på ”The High Coast Distilleri” – Box destilleri i Ådalen. Den 4 januari 2013 fylldes detta bourbonankare med orökt råsprit. Spriten har sedan legat och mognat i 4 år till den 20 februari 2017 då fatet buteljerades på flaskor utan kylfiltrering eller färgning i fatstyrka. Alkoholhalten är 62 %.

Doft: En doft av soltorkat hö blandas smörkola och rostade rotfrukter med smält smör. Det dyker upp vanilj, vältuggat jenka-tuggummi, mandelkubb och kokosolja. I bakgrunden finns hela tiden en maltsötma tillsammans med inlagda aprikoser, solrosor och rostad ek. 

Smak: Vaniljsås med svartpeppar, honung och karamelliserad gul lök blandas med mandariner, citronjuice och träkåda. Jag känner sträva ektoner tillsammans med maltsöta vaniljtoner. I bakgrunden finns maltsötman omfångas av stekt smörkola och solrosolja. 

Finish: Nyhyvlat trä, nejlika och vaniljsötma blandas med smörkola och svartpeppar. 

Sammanfattning: Det här är en whisky som kräver tid, luft och vatten för utvecklas till sin fulla potential. Egentligen inte whisky att servera direkt och bara njuta av, man måste verkligen ge den tid i glaset. Bara att hälla upp den i glaset och vänta gör att man känner hur den utvecklas genom kontakten med luft och om man sedan tillsätter lite vatten för att få ner alkoholhalten så kommer det ännu mer. Det finns mycket att hämta här, tycker jag, om man har tålamodet, tiden och intresset att se vad som kan hända. Jag tycker definitivt den funkar att dricka direkt, trots sina 62 %, men den blir så mycket bättre om man väntar. Den har en enorm komplexitet där man kan utforska lager på lager djupt ner i glaset. När man väl hittar rätt så har den en superskön somrig lätthet med harmoni i doft- och smakpaletten som passar riktigt bra nu när det är varmt ute och solen skiner. Detta är det Box destilleri gör bäst, orökt bourbonlagrad whisky! Fantastiskt!

Glad Midsommar till er alla!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram