Destilleriet Cambus grundades i byn med samma namn, alldeles i närheten av Stirling, så tidigt som 1836 av John Mowbray. Där producerades grainwhisky och destilleriet gjorde inte så mycket väsen från sig. Cambus, som låg i näheten av Deanston Distillery tillsammans med två andra graindestillerier, var ett av de första destillerierna som ägdes av Distillers Company Ltd. 

1913 drabbades Cambus av en svår eldsvåda som förstörde större delen av destilleriet och tvingade verksamheten att stänga ner fram till 1938 då de återupplivade produktionen. Destilleriet producerade bara grainwhisky som mestadels hamnade i olika typer av blendedsorter. Det är relativt ovanligt men det finns en del oberoende buteljerare som har fat som buteljerats.  

Destilleriet Camus stängdes ner för gott 1993 bara fem år efter Caledonian, som också var ett destilleri som producerade grainwhisky. 

Whiskyn jag ger mig på idag har The Creative Whisky Company buteljerat i en serie med olika flaskor med fågelmotiv, The David Rampling Series. Denna heter Sparrowhawk In The Early Morn och är alltså destillerad på destilleriet Cambus 1988. Whiskyn har lagrats 27 år och har en alkoholhalt på 47,6 %. Whiskyn från The Creative Whisky Company levereras till Systembolaget via Svenska Eldvatten. 

Doft: En ren och elegant doft av vanilj tonar upp sig ur glaset tillsammans med toner av rostad ek och mjukt stearin. Inlagda persikor och päron blandas upp med vaniljsås och väldigt friska mintiga toner. 

Smak: Mjuk honungsvanilj blandas med toner av kanel, nejlika och vitpeppar. Det känns som jag äter smält gammaldags vaniljglass tillsammans med fruktsallad av inlagda päron, mandariner, kiwi och banan. Honungsvaniljen hänger med i bakgrunden hela tiden tillsammans med en grainkaraktär som blir mer och mer tydlig. 

Finish: Lätt peppriga toner blandas snabbt ut av den mer tydliga grainkaraktären. Det mynnar ut i vanilj, hintar av citrus och ljust trä. 

Sammanfattning: Jag upplever den här whiskyn som väldigt ren och elegant. Doften är riktigt trevligt, balanserad och harmonisk. Den känns otroligt frisk och pigg i både doft och smak även om det finns mer dov sötma i det sistnämnda. När jag droppade i vatten tycker jag whiskyn tappade hela upplevelsen och kändes inte alls lika trevlig så detta är definitivt en whisky man dricker ren och utan vatten. På något konstigt vis kändes det som en klockren morgonwhisky, haha, troligen på grund av dess fräscha mintighet och lena eleganta munkänsla. Nä, jag dricker sällan whisky till frukost även om det hade varit gött 😉 Som tidigare nämnt så är Cambus inte helt vanligt att se buteljerad och tycker du att grainwhisky låter spännande så tycker jag helt klart att du ska ge det en chans. Våga prova nya saker och utmana dig själv!

Trevlig Helg!

 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram