”Made in America” by Tusse, del 21.
Colorado Straight Bourbon
Colorado, USA
Ålder: Minst 2 år. Alkoholhalt: 46 %
Batch: Nr 39. Flaska: Nr 424

 

Peach Street Distillers (PSD) är ett destilleri i sann hantverksanda som startades av tre eldsjälar 2004. De gör flera olika sorters sprit: eau de vie, brandy, grappa, vodka, bourbon, gin och agave. Läget i Palisades, Colorado, är mycket lämpligt för odling och de har en egen fruktodling med bland annat persikor, plommon och päron som används till smaksättningen av deras brandys. Andra grödor hämtar de från närbelägna gårdar och städer i närområdet.

Spritpannan kommer från Christian Carl i Tyskland och är tillverkad enligt DSPs önskemål. Deras bourbon har en mäskblandning av 60 % närproducerad sötmajs, 20 % råg och 20 % mältat korn. Mäsken får jäsa i öppna tunnor innan det är dags för ”förädling”. Varje mäsksats destilleras endast en gång vilket anses vara unikt för pot still bourbon och dessutom bevarar det mer smak. Sedan lagras spriten på nya kolade 202,5-litersfat av amerikansk vitek i minst två år. Luften i Palisades är tydligen så torr att PSD har valt att ”befukta” luften i lagerhuset för att inte förlora allt för stor del av sitt hantverk till änglarna. Varma dagar och kalla nätter bidrar till en snabbare mognadsprocess då temperaturskillnaderna gör att whiskeyn får smaka mer på fatet även under kortare tidsperioder. När det är dags för buteljering så väljs 2-4 fat ut av varierande ålder som blandas ihop till en batch och spriten späs ut till 46 %.  Det står ingenstans om whiskeyn är filtrerad eller inte.

Doft: Feta blad från rhododendron blandas med rågbröd och viol. Inte långt borta hittar jag mintpastiller med lakrits och en citruskänsla som jag har svårt att bedöma. Är det lime eller citron, eller kanske båda två? Majssötma och rinnig honung fyller ut mellan varven på ett fint och nästan lite klibbigt sätt. Det skapar ett helhetsintryck som påminner lite om toscakaka! Svagt svagt i bakgrunden smyger sig lite jordiga fatvibbar fram skall tilläggas.

Smak:
Först kommer majssirap och sockervadd med lite våta trätoner. Sockervadden ligger kvar en stund och mixas med råg, fast själva sädeslaget den här gången. Lite som rågkorn luktar faktiskt!


Finish:
Det är först lite senare som de fruktigare bitarna kommer fram. Torkade äppelringar, krusbär och strävheten från aprikoser avrundas med chilikanelbullar med smör och sedan mer fatkaraktär.


Sammanfattning:
Mmm det här är en bourbon i min smak, på gott och ont. Som jag skrev i mitt förra inlägg om Angel’s Envy så gillar jag när en whisk(e)y bjuder smaklökarna på en svängom. Det gör denna bourbon! Både doften och smaken spelar i den flamboyanta ligan och whiskeyn bjuder verkligen ut sig åt alla håll. Och det är där vi kommer till den potentiella nackdelen. Åldern, ”minst 2 år” spelar den lite bakom aktern. Angel’s Envy levererade doft och smak fint förpackat i en liten guldpläterad kokong. CSB där emot spretar friskt och jag känner mig lite som en kameleont på insektsjakt när min tunga försöker fånga in alla smaker. Men som jag sa så gillar jag ju när min tunga får åka bergochdalbana. Jag tycker att den lyckas hålla ihop allt tillräckligt för att vara behagligt och alkoholhalten på 46 % känns riktigt bra. Hade den varit starkare finns risken att det hade blivit lite för otyglad, så valet av alkoholstyrka ger mig intrycket att man vet vad man håller på med på Peach Street Distillers.

Dom gör bra sprit i Colorado,
Dé va la bra då?

Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram