Både öl- och whiskyintresset bara ökar hela tiden, dock känns det som att ölsvängen växter lite mer. Glenfiddich IPA Experiment är ett bra exempel på båda, det är en whisky som skapats i syfte att förena öl- och whiskyvärlden. Jag personligen tror att Glenfiddich är ett av få destillerier som vars sprit faktiskt skulle kunna passa till just IPA-fatslagring, men det får vi helt enkelt se om en stund.

Glenfiddich IPA Experiment är den första utgåvan i en ny serie med innovativa fatlagringar från Glenfiddich. Bakom experimentet hittar vi Malt Master Brian Kinsman och bryggaren Seb Jones vid Speyside Craft Brewery. De är båda före detta kemister och när de slog sina kloka huvuden ihop började dem genast diskutera hur man kunde samarbeta och utveckla smaker. Första resultatet blev då denna IPA-fatslagrade whiskyn.

Indian Pale Ale är en öltyp som sägs ha uppfunnits av en engelsk bryggare på 1700-talet. För att det traditionella ölet skulle klara den sex månader långa transporten till Indien så tillsattes mer humle och alkoholstyrkan höjdes några snäpp. Ölet kom att kallas India Pale Ale och blev snart en succé bland de brittiska trupperna som var vana att dricka porter och andra kraftfulla öltyper.

Brian Kinsman och Seb Jones tog tillsammans fram tre olika IPAor och fyllade nio bourbonfat som tidigare lagrat Glenfiddich, dvs som minst 3rd fill fat troligen mer. När ölet mättat eken tömdes faten och återfylldes med whisky. På kemisters vis började Brian Kinsman studera skillnader mellan olika typer av lagringar och whiskystilar. Valet föll slutligen på andra ölbryggningen, fat som innehållit IPA i en månad och en lättare whisky som slutlagrats tre månader på dessa fat.

Whiskyn jag har i glaset har alltså lagrats på bourbonfat till att börja med sedan slutlagrats tre månader på fat som innehållit IPA i en månad. Alkoholhalten ligger på 43 %

Doft: Frisk doft av gröna äpplen, vanilj, halm och smörblommor är det första som dyker upp. Jag känner en söt maltighet tillsammans med mandarintoner och fudge som går över i hö och vita blommor. I bakgrunden ligger en frisk eukalyptus och maltsötma. 

Smak: Mjuk honungslik känsla sprider sig i munnen tillsammans med mandel, svartpeppar, vanilj och lätta drag av humle. Maltsötman tar över snabbt och går över i mer fruktiga toner som mandarin, plommon och krusbär. I bakgrunden finns en känsla av nypallade övermogna äpplen som blandas med rostad ek och maltsötma. 

Finish: En annorlunda beska breder ut sig på tungan likt bittermandel blandat med citrusfrukter. Det går över i mer vanilj och rostade ektoner. 

Sammanfattning: Jag kan inte påstå att det var en superIPAlagring. Visst fanns där tendenser av humle men tycker mest att jag kände Glenfiddichkaraktär, frisk, lätt och behaglig. Jag tycker det är en bra whisky som har balans, djup och komplexitet men just IPA-finishen kunde kanske varit mer genomträngande. Alkoholhalten kunde varit något högre för att uppnå bättre upplevelse och komplexitet. Det är definitivt en bra sommarwhisky och kommer att avnjutas på balkongen varma dagar precis som idag!

Trevlig Helg! 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram