Jag har spenderat några dagar med att försöka reda ut allt runt och omkring Grythyttan Whisky och dess historia för att jag skulle få en klar bild och här kunna berätta det för er. Minst sagt förvirrande förfaranden som fortgått i tidigare ägares regi. Jag beslutade mig för att lägga ner det och blicka framåt istället. Som bekant så har hela Grythyttans lager med whiskyfat sålts till Bergslagens Destilleri. Summan för försäljningen blev 14 miljoner kronor. Mats Lihnell och Patrik Axelsson som driver Bergslagens Destilleri ser detta som en stor möjlighet. Det är 10 000-tals liter whisky som ska inventeras och sedan givetvis buteljeras så småningom. Det ingick en hel del privatfat vars ägare har varit oroliga över om de kommer få se röken av sina fat. Patrik och Mats har varit väldigt tydliga i media med att kommunicera att de kommer försöka göra allt de kan för att alla privatfatsägare ska få buteljera sina fat. De har trots allt egentligen inte någon skyldighet att göra detta. Tid är dock en faktor här, privatfaten är små fat på 50 liter som nu har legat länge.

FB_IMG_1473323619523Igår släpptes även den sista officiella utgåvan från Grythyttan, whiskyn var redan färdigblandad och buteljerad innan försäljningen gick igenom. Det var en buteljering som var planerad att släppas i början av året va Grythyttan själva men av okända anledningar inte blev av. Den planerades istället att släppas nu den 1 september av de nya ägarna, Bergslagens Destilleri. Grythyttan Whisky hade dock kommunicerat att buteljeringen hade 42 % alkoholhalt och dessutom var 5 år gammal, vilket inte stämde alls. Som tur var så upptäckte Partik på Bergslagens Destilleri detta och fick återkalla och de fick märka om allt.

Grythyttan Remonteur Edition är alltså en doublewood där 50 % är whisky med orökt recept som legat 3,5 år på sherryfat och resterande 50 % är whisky med rökigt recept som legat på svenska ekfat i 3,5 år. Det är alltså en 3,5 år gammal whisky som buteljerats på flaska med en alkoholhalt på 60 %.

Doft: En mörk doft av rök dyker upp ur glaset tillsammans med sherryindränkta russin. Det dyker upp toner av aska, knallpulver och peppar som går över i citrustoner och nagellack. Jag känner en doft som påminner mig av ett sågverk en het sommardag, nysågad gran och träkoda.

Smak: En omtumlande virvel av kryddor exploderar och ger toner av chili, svartpeppar, kanel och nejlika. Utanför virveln rör sig rökpuffar som portionerar in sig. Jag känner sherrytoner, rostad ek, choklad, läder, brända mandlar och en svag aning av vanilj.

Finish: Här svalnar explosionen av och mynnar ut i rostad ek, vanilj och skalad mandel.

Sammanfattning: Den här whiskyn är stökig, ung, omtumlande och kaxig. Den här typen av whisky gillar jag skarpt. Det känns som att den svenska eken har tagit kommandot här och styr hela upplevelsen med järnhand. De övriga komponenterna slåss lite för att nå fram men lyckas ganska bra ändå. Även om den svenska eken är såpass framträdande så dansar sherrytoner och rökpuffar runt i glaset och leker med doftreceptorerna. Smaken är en eldig kryddkarusell som kan överraska vem som helst. Whiskyn är riktigt stökig och spretig men med lite vatten i glaset så går det att balansera ut smakerna och hitta ett lugnare uttryck. Detta är den typen av whisky som du antingen tycker är riktigt bra eller så undrar du varför den släpps. Jag tror det kommer diskuteras en hel del om just detta och jag kan bara säga att jag gillar ung och stökig whisky med mycket ek!

 

 

 

Som bonus idag har jag även fått möjligheten att testa ett fatprov från Grythyttans produktion. Whiskyn kommer från ett 50-liters sherryfat där spriten destillerades i augusti 2011, whiskyn är alltså 5 år gammal. Receptet är rökigt och alkoholhalten okänd men troligen runt 60ish %. 

Doft: Rostade ektoner blandas med djup sherry och torra rökpuffar. Jag känner toner av björnbär med vaniljglass, rostade mandlar och russin. Toner av kardemumma blandas med läder- och tobakstoner. I bakgrunden finns en klibbig sherrydrypande rökighet hela tiden. 

Smak: Sherryindränkta ekbitar och riven mörk choklad blandas med brutna grankvistar och träkoda. Det dyker upp vaniljtoner tillsammans med nejlika, anis, svartpeppar och kolafudge. Torkade frukter som russin, dadlar och aprikoser gör sig påminda men går över i mandelkubb, blodapelsinsötma och träkoda.  

Finish: Kolatoner blandas med sherry och rostade kalaspuffar som mynnar ut i chokladtryffel med blåbär, lakrits och vanilj.  

Sammanfattning: Jag kan inte neka att det finns mycket ek här för det gör det. Här finns det en bra balans mellan sherrytoner, rökighet och det tydliga eken där sherryn och röken är huvudkomponenterna. Det blir ett bra samspel i denna stökiga miljön. I jämförelse är whiskyn är en mycket snällare version av Remonteur Edition, fortfarande stor och kaxig men visar prov på snällare harmoni. Eftersom provet är från ett sherryfat så är även sherryn väldigt mycket mer framträdande i bra kombination med den rökiga spriten. Med vatten framhävs de rökiga tonerna samtidigt som sötman av torkade frukter och sherry blir starkare. Som tidigare nämn så är tid en viktigt faktor här och det bör hända saker ganska snart, iallafall vad det gäller de små 50-litersfaten.

Trevlig Helg! 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram