Idag testar jag inkommande nyheter från Hart Brothers som Whiskytaste Sweden AB släpper på Systembolaget på Måndag den 3 November. Det är tre olika sorters whisky från olika delar av Skottland som lagrats på olika typer av fat i olika antal år. Utgåvorna är från enskilda fat, alltså Single Cask- utgåvor i mycket begränsad mängd, och alla är buteljerade av oberoende buteljeraren Hart Brothers.

 

Pulteney 13yo hartbrothers

Jag börjar med en whisky från destilleriet Old Pulteney. Spriten är destillerad i juni 2001 och har sedan fått ligga på fat i 13år till juni 2014 då den buteljerades på flaska med en alkoholhalt på 55,5 %.

Doft:
Inledningsvis känner jag en doft av malt med sjögrästoner, citrus, havssalt. Fruktigare inslag dyker upp i form av plommon och aprikos. En tydlig våg av vaniljstång, kardemumma och lakritsrot följs sedan av grön mossa och tallbarr.

Smak:
En saltig och pepprig ton är det första jag känner som sedan går över i toner av maltchoklad och nybakad sockerkaka med aprikoslikör och hasselnötsolja. En tydlig ekfatskaraktär uppenbarar sig tillsammans med en lätt kryddig känsla av nejlika och kardemumma som följs av vanilj och lite aska.

Finish:
Ett väldigt långt och pepprigt avslut med ton av rostade hasselnötter, kolad ek och vanilj.

Sammanfattning:
Whiskyn i första glaset är ett riktigt bra uttryck av Pulteney. En balanserad upplevelse som innehåller rikligt med ekfatskaraktär. Det är dock inget som tar överhanden utan det släpps fram andra fina egenskaper som den trevliga fruktigheten och en känsla av havet. Whiskyn är komplex och djup där man med fördel kan dropp i några droppar vatten för få whiskyn att utvecklas ännu mera. Den här typen av whisky gillar väldigt mycket så den skriver jag upp på min inköpslista!

 

Andra whiskyn kommer från destilleriet Springbank i Campbeltown. Spriten är destillerad i oktober 1996 och har sedan fått ligga på ett sherryfat i 17år till juni 2014 då den buteljerades på flaska med en alkoholhalt på 51,5%.

springbank 17yo hartbrothersDoft:
En tung men ändå frisk känsla av sherry tonar upp sig ur glaset tillsammans med söta russin, apelsinchoklad och mörk mintchoklad. Toner av kanderade nötter tillsammans rosa sockervadd följs av tydliga jordiga inslag och fikon.

Smak:
En väldigt mjuk sherryhonungskänsla sprider sig i munnen tillsammans toner av med russin och rikligt med dadlar. Kanderade nötter doppade i mörk choklad följs av apelsin och nejlika tillsammans med kanel, aprikos och en touch av vanilj. I bakgrunden finns hela tiden en mintig känsla och tydlig toner av fikonmarmelad.

Finish:
Relativt kort avslut med frisk sherryhonung, kanel, fikon och hasselnötter.

Sammanfattning:
Andra whiskyn tycker jag är en bra whisky men blev egentligen inte så imponerad. Sherryinfluenserna tar över ganska hårt, vilket många visserligen tycker om. Jag tycker inte att jag känner så mycket av Springbanks destillerikaraktär utan mestadels sherrykaraktär. Whiskyn är komplex och har ett bra djup där man utan att skämmas kan utforska med vatten och det är absolut inte en dålig whisky men jag personligen hade valt en annan flaska.

 

Tredje och sista whiskyn kommer från destilleriet Littlemill. Spriten är destillerad i november 1988 och har sedan fått ligga på ett sherryfat i 25år till juni 2014 då den buteljerades på flaska med en alkoholhalt på 52,2%.

Littlemill 25yo hartbrothersDoft:
Här tonar friska vindar av sherry upp ur glaset tillsammans med aprikoser, dadlar och russin. En känsla av maskros, gräs och lite höiga toner dyker upp och går över i kryddigare inslag av kardemumma och kakao. I bakgrunden känner jag hela tiden hintar av kiwi och kåda.

Smak:
En otroligt mjuk känsla av sherryhonung lägger sig på tungan. Toner av kanderade hasselnötter dyker upp tillsammans med frisk apelsincitrus och hårt grillat bacon. Smaken av violpastiller överraskar och följs av fläder- och vaniljblommor med rosolja och koriander. Lätta toner av nejlika och kanel finns i bakgrunden tillsammans nybakad tigerkaka.

Finish:
Ett långt friskt avslut med mintträ, nejlika, sherrydoppade dadlar och en skvätt vanilj.

Sammanfattning:
Wow! En otrolig smak- och doftkombination som förvånade och överraskade minut för minut. Hela upplevelsen utvecklas hela tiden genom att bara värma glaset i handen. De mest oväntade dofterna och smakerna kombineras på ett riktigt bra sätt. En välbalanserad whisky som ger en mycket komplex upplevelse. Några droppar vatten lägger på en extra dimension i djupet som gör det hela ännu mer intressant. Det här är definitivt en högintressant whisky som man antigen älskar eller hatar, du kanske kan räkna ut var jag står? Det är det här som är så kul med whisky, att man kan bli så imponerad och överraskad över hur olika doft- och smakkombinationer kan uppstå och bli så otroligt bra. Direkt uppskriven på inköpslistan!

Tack Hasse och Gabriella för smakproverna!

Trevlig Halloween!     

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram

One thought on “Hart Brothers Pulteney 13yo vs Springbank 17yo vs Littlemill 25yo

Comments are closed.