Made in America, del 32

Detta är ytterligare en av många buteljeringar som bär namnet Hirsch. Som bekant så har jag provat ”originalet” *A.H. Hirsch 16yo Bourbon* tidigare men den här rågwhiskeyn kommer inte från samma destilleri. Som vanligt när det gäller den amerikanska motsvarigheten till skottarnas Independent Bottlings så är det svårt att hitta bra fakta om whiskeyn. Efter en stunds googlande framkommer det att den ”förmodligen” är kokt på det gamla Bernheim-destilleriet.

Hirsch Selection 25yo

Kentucky Straight Rye Whiskey, USA

Ålder: 25 år

Alkoholhalt: 46% ABV

Doft: Mörk och tjock sirap vältrar sig i näsan med en bra mix av tydliga eklöv och gråbo. Bakom laddar whiskeyn på med knäck och lite apelsin medan kryddigheter som fänkål och kanske salvia håller sig mer i bakgrunden. Hintar av mörk choklad och syrligheter med lutning åt krusbär och kiwi susar förbi på slutet.

Smak: Rågen visar sig mer i smaken även om den är lite otydlig. Väldigt tydlig är dock eksmaken utan att för den sakens skull vara ”träig”. Lite vatten lockar fram riktigt fruktiga toner som päron och inlagd persika!

Finish: Mot slutet blir den karamellig och knäckig, med mandel och ett lagom sting chili som surrar kvar på tungan en härligt lång stund.

Sammanfattning: Det här är en rågwhiskey som både doftar och smakar mycket! Den är på inga sätt spretig och känns väldigt balanserad och tung nästan som ett rum med draperier och gamla ekmöbler. Det verkar som att själva rågkänslan har avtagit lite med åldern. Kanske är det den långa tiden på fat som har fått dofter och smaker att gifta ihop sig bättre? Med lite vatten blir den lättare och får, överraskande, en helt annan fruktighet. Jag tycker att det är en riktig höjdare! Det är sällan man får chansen att smaka riktigt gammal amerikansk whiskey och hittills har jag inte blivit annat än väldigt imponerad.

Hirsch 25yo Straight Rye,
you make me fly high in the Sky!

Tusse

Tack till Renbjer & Magnusson för smakprovet.
Bild lånad från Internet.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram