”Made in America” by Tusse, del 11.
Johnny Drum Private Stock, Straight Bourbon.
Kentucky, USA
Ålder: 18 år. Alkoholhalt: 50,5 %.


Johnny Drum är ännu ett av Kentucky Bourbon Distillers varumärken som bränns på ett hemligt destilleri, vilket jag har skrivit om tidigare. Klicka på länken för att läsa mer: Noah´s Mill

Här följer lite kuriosa om ”The Legend of Johnny Drum”. Historien inleds i början av det amerikanska inbördeskriget när Johnny vid tio års ålder rymde hemifrån och försökte ta värvning i Unionens armé. Men på grund av sin ringa ålder fick han avslag, man var tvungen att vara minst 18 år för att bli accepterad i armén. Men efter drygt två år lyckades han tillslut få tjänst som trumslagare (ödets ironi?) vid ett regemente. Efter avslutad tjänst återvände Johnny till Kentucky där han fått en bit åkermark för sin tjänstgöring och började odla majs. Som många andra majsodlare så använde även han sitt överskott till att destillera bourbon och snart blev han vida känd för sitt fina hantverk!

För att hedra legenden om trumslagaren sägs dagens Johnny Drum vara gjord enligt samma recept som dess namne använde sig av i slutet på 1800-talet.

De flesta legender är väl mest en blandning av fakta och saga, och även denna känns lite ”hittepå”. Så jag gjorde lite egen research av ren nyfikenhet. Det fanns faktiskt en Johnny Clem som stämmer in ganska bra på Johnny Drum förutom platsen de var bosatta på och att den senare inte destillerade bourbon! Om du är nyfiken som jag så kan du läsa mer om Johnny Clem här: http://www.historybyzim.com/2011/07/johnnyclem/

Men nu till whiskeyn!

Doft: Näsan får en söt och ganska blommig påhälsning. Knäck, vaniljfudge och viol är det första som jag tänker på. Sedan blir det än mer blommigt med gråbo, ljunghonung och råg. Även träet visar sig mot slutet likt en bekväm kudde att luta sig mot. Små hintar av anis och träkol finns där i kanterna.

Smak:
Söt honung nästan som nektar och mer tydlig fatkaraktär än i doften överraskar mig. Blommigheten är mycket blekare än vad jag förväntat mig men den finns där i from av råg och kanske maskrosor? Jag tycker mig även ana ett lätt stänk av lime över det hela.


Finish:
Sötheten håller i sig hela vägen genom slutet, och här kan man ana en lite starkare eftersläng av de florala inslagen.


Sammanfattning:
Johnny Drum Private Stock är en förvånansvärt snäll och lättdrucken bourbon utan att för den sakens skull vara tråkig och intetsägande. Den är mer en varje-dag-whiskey som man ska njuta av hellre än analysera, men vill man gå på djupet med den så har den några kort i rockärmen att bjuda på! Trots 50,5% så känns den aldrig bitig eller rå, utan går finfint att dricka utan att behöva spädas ut.

Jag vill även tacka Conny på Gajane för smakprovet!

Ha de bra
/Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram