Made in America, del 32

Efter ett på tok för långt uppehåll från whiskyskriveriet gör jag ett försök att ta mig i kragen och ruska liv i tangentbordet igen. Först ut blir en något dammig recension jag hittade långt ner i arkivet som behövde kompletteras med lite info om destilleriet. Levianthan II kommer från det amerikanska destilleriet Lost Spirits i Monterey, CA. Företaget grundades 2010 av innovatören Bryan Davis som ständigt experimenterar och söker nya vägar att framställa både whsikey och rom. En mig veterligen unik feature för Lost Spirits är att destilleriet är beläget utomhus. Man har på senare tid öppnat ett nytt ställe i Silicon Valley och även startat ett samarbete med Rational Spirits i South Carolina.

Whiskeyn jag har i glaset är ganska ovanlig på många sätt. För det första så är den gjord på korn som är rökt till hela 110ppm. För att röka malten har man använt sig av kanadensisk torv från evergreen-skogarna i Alberta. Sedan har den lagrats på Semillonfat av fransk ek. Semillon är Californiens svar på Sauternes.

Spriten är inte kylfiltrerad och är en single cask som är buteljerad vid fatstyrka. Värt att notera är att det faktiskt inte står ”whisk(e)y” någonstans på etiketten.

Leviathan II, American Peated Single Malt

Lost Spirits Distillery

Kalifornien, USA

Ålder: 4 år

Alkoholhalt: 53 %

Doft: Jag blir ganska förvånad när ångorna börjar kittla näsvingarna. Vått slemmigt och gammalt läder är det första jag kommer att tänka på. Bakom detta intro ligger en fadd maltighet med en aningens apelsin med persika och torkad aprikos. Tallbarr och en lätt smöriga toner vågar sig fram efter en liten stund. Det finns en påtaglig rökighet, men det våta lädret får den att framstå mer som avgaser från en gammal bil, på ett dåligt sätt.

Smak: Oljigt läderskärp dominerar smaklökarna medan uppstickare som tallbarr, citron och fläder försöker sig på ett framträdande på tungan.

Finish: Lite sötare vibbar som knäck och mandelmassa vill gärna komma fram, men avgasröken sätter stopp för det och ger ett avslut som jag hade kunnat vara utan.

Sammanfattning: Detta är nog den första whisky jag provat som jag kan säga att jag inte gillar. Det finns nyanser med den som jag tycker om, men avgassmaken är på tok för framträdande och dränker det goda, i alla fall för min smak. Med lite vatten kommer de syrligare bitarna fram bättre. Men inte tillräckligt för att jag ska känna att den blir njutbar. Tack WhiskyTaste Sweden för smakprovet.

This can’t be smoked with peat from a bog,

It rather tastes like LA smog!

Tusse

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram