”Made in America” by Tusse, del 27.Michter’s historia har sin början 1753 när de Schweiziska immigranterna John och Michael Shenk började göra rågwhiskey i Schaefferstown, Pennsylvania. Det finns antydningar om att destilleriet försåg George Washingtons trupper med whiskey under det amerikanska frihetskriget, men det är inget som är bekräftat. Destilleriet behölls inom familjen till 1850-talet då det såldes till den ingifta släktingen Abraham S. Boomberger.

Abraham tillverkade ”Boombergers Rye Whiskey” fram tills spritförbudet trädde ikraft 1919. Företaget såldes igen och hade flera olika ägare, bland annat Schenley Company, innan det slutligen hamnade i Luis Formans händer 1950. Luis köpte Boombergers redan 1942, men tvingades sälja företaget igen då han blev inkallad på grund av andra världskriget.

Luis och hans Master Distiller Charles Everett Beam, en släkting till Jim Beam, tog fram ett recept på en gammaldags whiskey som döptes till ”Michter’s” efter deras söner Michael och Peter. Tyvärr tvingade lågkonjunkturen Luis att sälja igen, den här gången till Pennco. Det var inte förrän 1978 som Luis Forman åter igen köpte tillbaka destilleriet, men nu under namnet Michter’s Distillery Inc. och producerade Michter’s whiskey fram till 1988 då företaget gick i konkurs. Fram till sin stängning var destilleriet det äldsta i USA som fortfarande var i produktion.

Numer har Michter’s återuppstått som företag och whiskeyn görs av Kentucky Bourbon Distillers (KBD) som jag har skrivit om tidigare. Spriten är med största sannolikhet inköpt från ett annat destilleri och sedan buteljerad under namnet Michter’s.
Dock har grundstenen lags för ett nytt destilleri i Louisville, Kentucky, som ska producera whiskey för framtidens Michter’s.

Så den whiskey jag har under luppen idag kommer alltså inte från Michter’s Distillery utan från något helt annat för oss hemligt destilleri.

Michter’s US*1 Small Batch Bourbon
Kentucky Bourbon Distillers – USA
Ålder: Ospecificerad
Alkoholhalt: 45,7 %

Doft: Ångorna som kommer upp ur glaset bjuder på kaprifol med honungskryddad vanilj. Nybrutna kvistar banar väg för lite syrligare inslag i form av krusbär och lime-apelsin.
Efter några minuter i glaset så kommer mer mogna trävibbar fram och en trevlig brödighet som vittnar om att det nog finns en del råg med i receptet.

Smak:
På första parkett hittar jag krämig vanilj à la ”mormors hosta”. Citrusen finns där också men den är chokladigt inpackad i form av romerska bågar. Hasselnötter tornar upp sig och jordgubbar gör en snabb entré med lika kort sorti och övergår mer åt björnbär.

Finish: Sågspån och torkat kött letar sig fram och får påhälsning av lite lakrits och selleri. Hela smakpaketet får en släng av honung och marsipan på slutet och är bra bett från alkoholen i slutet utan att whiskeyn bli ”för” pepprig.

Sammanfattning: Michter’s känns som en sorts tämjd Elijah Craig på något sätt. Den lite vilda kryddigheten finns där, men i något mildare format. Dofter och smaker kommer fram på ett tydligt sätt och de vävs samman riktigt bra. Upplevelsen håller hög nivå hela tiden och avslutet klingar av på ett mjukt och fint sätt.

Nu blev Tusse mätt,
när han drack Michter’s US nummer ett.

Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram