Spirit of Hven Tycho´s Star – VS – Isle of Lime Svaide

Idag är det Sveriges nationaldag som firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och Sverige blev ett självständigt land. Även 1809 års regeringsform (som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform) utfärdades den 6 juni. Detta är femte året som *Nationaldagskampen* utkämpas med Svensk Whisky i glasen. Hven, som redan har varit med i kampen två gånger, kommer i år att ställas mot Gotland Whiskys Isle of Lime. Det kommer bli en mycket intressant kamp mellan två ö-destillerier från varsin sida av landet. 

Först ut är Tycho’s Star. Namnet ska vara en hyllning till just Tycho Brahe, som under sent 1500-tal upptäckte en supernova i stjärnbilden Cassiopeia. Han kallade den för ”De Nova Stella” och myntade därmed uttrycket Nova som i dagsläget används för att beskriva nya stjärnor.

Whisky är helt ekologisk och gjord på  orökt Pale Ale-malt, chokladmalt som blandats med rökig malt. Den har lagrats på en kombination av olika franska och amerikanska ekfat med hård kolningsgrad och även med varierad rostningsgrad. Tycho´s Star är en icke åldersangiven whisky, troligen ganska ung, som buteljerats på 41,8 % utan kylfiltrering eller färgning.

Doft: En brödig doft dyker upp ur glaset, det är maltsötma och nybakat bröd som går över i choklad och lätta torvrökstoner. Längre in känner jag saltlakrits, havssalt och soltorkad tång. Det finns hintar av dadlar, katrinplommon och gummi. I bakgrunden hittar jag bränt hö tillsammans med citrustoner. 

Smak: Fruktiga aprikoser, plommon och apelsiner går över i en kryddexplosion. Chili, svartpeppar och nejlika blandas med vanilj och rostade nötter. Ett fylligt rökmoln fyller munnen tillsammans med maltsötma, choklad och krossade hasselnötter.  

Finish: Här dyker röken upp mer tillsammans med kolad ek, bittermandel och vanilj. 

 

Andra whiskyn är gjord på ekologiskt odlat gotländskt korn, mältad på ön och rökt med torv i ca 9 timmar. Whiskyn är destillerad på Gotland Whisky och sedan lagrad 3 år. Det är en blandning av olika fat så som Bourbon barrel, American oak medium and heavy toast, American oak char och Ex-Laphroaig fat med storlek mellan 96 och 200 liter. Det buteljerades 4700 flaskor med en alkoholhalt på 47 %. 

Doft: Maltsötma, apelsinchokladkarameller och nyhyvlade ekbitar blandas med lätta torvrökstoner. Jag känner honung och träkoda tillsammans med tallbarr och digestive med smör. I bakgrunden känner jag maltsötman hela tiden i symbios med kardemumma och ljus choklad. 

Smak: Frisk träkoda med toner av apelsin, aprikos och tallbarr. Jag känner torvrök, svartpeppar och rostad mandel som går över i vaniljglass med choklad. Torra maltig toner blandas med havre och mjölk. I bakgrunden ligger tonen av havregrynsgröt, torvrök och malt. 

Finish: Mjuk maltighet som går över i rostad mandel, apelsinchoklad och ljust obehandlat trä. 

 

Sammanfattning: Av de fåtal buteljeringar jag testat från Gotland Whisky så tycker jag nog detta var den sämre. Den kändes ung och ofärdig, visst finns det bra potential men den behöver tid på sig att mogna. Jag tycker doften är riktigt bra men lite för ung och omogen i smaken, hittar inte riktigt den harmoni som jag vill. Tycho´s Star är också en ung whisky men känns mognare och mer harmonisk i doft- och smakpaletten. Den djupare komplexiteten gör upplevelsen skönare och tar en till en annan nivå. Dagens Nationaldagskampsvinnare blir därför västkustens ö-whisky Spirit of Hven Tycho´s Star, som för övrigt går att köpa på Systembolaget för under femhundringen. Jag ser naturligvis fram emot att följa utvecklingen på både Gotland och Hven.

Glad Nationaldag! 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram